CzechInvest otevřel v Kalifornii centrum na podporu českých firem

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 6. října (zpravodaj ČTK) - Česká agentura na podporu investic CzechInvest otevřela v Kalifornii centrum na podporu slibných technologických firem a univerzitních projektů z České republiky. Vybrané projekty budou moci ve zdejším městě Sunnyvale obdržet prostor v místním zařízení PlugandPlayTechCenter. Měly by díky tomu například získat lepší přístup k investicím. ČTK o tom informovala Lucie Kocourková z agentury CzechInvest.

Firmy a univerzitní týmy mohou v centru sídlit tři až šest měsíců. Během této doby by například měly mít snazší přístup k moderním technologiím, klíčovým osobnostem a znalostem. V PlugandPlayTechCenter v současnosti sídlí asi 200 firem, které podnikají především v informačních technologiích. Od otevření centra v roce 2006 podle CzechInvestu přilákaly rizikový kapitál v hodnotě přes 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) a společně vytvořily hodnoty dvou miliard dolarů.

CzechInvest zároveň v Sunnyvale otevřel svou novou pobočku pro západní pobřeží USA. Otevření se zúčastnil například makroekonom České obchodní banky Tomáš Sedláček anebo pověřená šéfka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová.

"Spojené státy jsou největším investorem do zahraničí vůbec - každý šestý dolar z celkových 1,7 trilionu dolarů přímých zahraničních investic z roku 2008 pochází právě z USA," uvedla na otevření centra Rudyšarová. Na slavnostní otevření centra přišli například zástupci firem Adobe, Sun Microsystems či Apple.

Příspěvková organizace CzechInvest vznikla v listopadu 1992. V současnosti má sedm zahraničních zastoupení - vedle dvou v USA v Chicagu a Kalifornii ještě zastoupení pro Británii a Irsko, Francii a Benelux, jihovýchodní Asii, Japonsko a Německo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK