Janota: Zástupci SB ocenili přijetí balíčku úspor v rozpočtu

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Istanbul 6. října (ČTK) - Představitelé Světové banky dnes při setkání s ministrem financí Eduardem Janotou ocenili přijetí balíčku ozdravných opatření na snížení deficitu rozpočtu ČR, který označili za "rozumný krok". ČTK to v telefonickém rozhovoru řekl Janota, který se účastní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Istanbulu.

Zástupci SB podle ministra ohodnotili balíček jako jednu z konkrétních forem řešení. Schvalovali prý rozsah snížení schodku o zhruba 60 miliard Kč. Kombinaci opatření na straně výdajů i příjmů Janota vysvětlil politickou realitou. "Utvrdil jsem je v tom, že je to první etapa řešení problému a že střednědobým cílem je snížení podílu deficitu na HDP pod tři procenta," dodal ministr.

Jedním z hlavních bodů jednání MMF a SB bylo navýšení kapitálu obou institucí. Zatímco u SB je podle Janoty debata teprve na začátku, v případě MMF se počítá s navýšením kapitálu o 75 miliard dolarů. Česko by se na navýšení podílelo jednou miliardou dolarů, které mají pocházet z rezerv České národní banky. V jednání je prý další zvýšení o 25 miliard USD, ale tato debata se uzavře až za několik měsíců.

Janota upozornil na to, že k posílení zdrojů dojde zřejmě i u Světové banky, stejně tak se ale zvýší i rozhodovací aktivita rozvojových zemí. "Větší důraz se bude klást na efektivitu vložených prostředků," poznamenal. Ministr také jednal se zástupci banky o konkrétních nabídkách předávání zkušeností ČR v rozvojových zemích Asie.

Vládní soubor opatření, která mají snížit schodek státního rozpočtu, schválil v pondělí Senát. Deficit má díky nim klesnout ke 163 miliardám korun místo původně hrozících až 230 miliard korun. Zákon nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK