Koruna i v úterý dále oslabovala k euru

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Česká měna dnes dále oslabila k euru, z pondělních závěrečných hodnot kolem 25,50 Kč/EUR se posunula k úrovním kolem 25,60 Kč/EUR. K dolaru koruna posílila o deset haléřů, v závěru se k dolaru obchodovala kolem 17,35 Kč za dolar, vyplývá z údajů Patria Online.

Investoři měli podle ekonomů ještě v živé paměti varování České národní banky o možné intervenci a koruna se tak zaostávala za regionem, který se jinak vezl na vlně akciového optimismu a slabého dolaru. Zatímco maďarský forint spolu s korunou také oslaboval, polský zlotý posílil. "Oslabení na koruně tak může být dozvukem pondělní slovní intervence guvernéra ČNB proti dalšímu posilování koruny, které by si mohlo vyžádat intervenci ze strany ČNB (či dalšího snížení sazeb)," naznačil Jiří Škop z investičního bankovnictví Komerční banky.

Koruna podle serveru Patria Online reagovala také na vyjádření viceguvernéra ČNB Miroslava Singera k možnému uvolnění měnové politiky. Ten podle serveru řekl agentuře Bloomberg, že makroekonomické podmínky značí riziko podstřelení inflačního cíle a debata o více nástrojích uvolnění měnové politiky je pravděpodobná.

Ani koruně se ale podle analytiků posílení v následujících měsících nevyhne. "Na slova centrálních bankéřů finanční trhy zapomenou co nevidět. V nejbližších týdnech koruna podle nás otestuje hladinu 24,80 CZK/EUR," naznačila další vývoj Markéta Šichtařová z Next Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK