Akcie na pražské burze dnes rostly

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes rostly. Hlavní index PX posílil o 1,83 procenta na 1144,2 bodu. Dařilo se zejména akciím Erste Bank a NWR. Vyplývá to z údajů burzy.

Nejvíce si dnes polepšily cenné papíry Erste Bank, které vzrostly o 4,37 procenta na 735 Kč. Výrazně posílily také akcie těžební NWR. Jejich hodnota se oproti pondělnímu závěru zvýšila o 3,97 procenta na 167,40 Kč.

Slušný růst o 1,75 procenta si dnes připsaly také cenné papíry mediální CME, které závěr zastihl na hodnotě 583 Kč. Dařilo se také akciím druhého bankovního titulu Komerční banky, které při objemech obchodů přes 655 milionů korun posílily o 1,72 procenta a dnešní obchodování zakončily na úrovni 3370 Kč.

Objem obchodů v systému pro nejlepší akcie SPAD byl za dnešní den 1,476 miliardy korun, když průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom 1,928 miliardy Kč.

Nejdůležitější informací, která dnes pozitivně ovlivnila pohyb na světových akciových trzích, bylo zvýšení hlavní sazby australskou centrální bankou. "Australská centrální banka dnes jako první centrální banka ze zemí G20 zvýšila svou hlavní sazbu o 25 bazických bodů na 3,25 procenta. Dále pak uvedla, že je bezpečné upouštět od stimulačních opatření, neboť nejhorší rizika pro ekonomiku již pominula," informoval Josef Němý z Komerční banky s tím, že investoři si tuto informaci vyhodnotili tak, že globální ekonomika si vede lépe, než většina lidí očekávala. Americké indexy proto dnes rostly téměř o 1,5 procenta.

"Západoevropské akciové trhy posilují ještě výrazněji hlavně díky bankám, když o více než čtyři procenta rostou například francouzské banky Credit Agricole a BNP Paribas. Trhy podporuje také růst komodit a na něj navázané posilování ropných a těžebních společností," doplnil Němý.

Dařilo se i okolním středoevropským akciovým trhům. Nejvíce dnes rostl vídeňský ATX, který si připsal 4,06 procenta, varšavský WIG 20 vzrostl o 3,30 procenta. Budapešťský BUX pak dnes přidal o 2,54 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK