Americké akcie posílily díky nadějím na oživení ekonomiky

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. října (ČTK) - Americké akcie dopoledne posílily díky známkám oživení světové ekonomiky a nárůstu cen ropy i dalších komodit, za kterým stál slabší kurz dolaru.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index zvýšil o 1,61 procenta na 9754,37 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,69 procenta na 1058,01 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,81 procenta na 2105,64 bodu.

Naděje na hospodářské oživení posílily poté, co Austrálie zvýšila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta. Stala se tak první velkou zemí, která zpřísnila měnovou politiku. Guvernér australské centrální banky Glenn Stevens uvedl, že rizika vážného poklesu australské ekonomiky již pominula.

Analytik Dean Curnutt ze společnosti Macro Risk Advisors však upozornil, že další velké země nebudou Austrálii pravděpodobně v brzké době následovat, protože hospodářská krize měla v regionech, jako jsou Spojené státy a Evropa, tvrdší dopady. "Ostatní velké centrální banky ještě nejsou v pozici, aby to mohly učinit," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK