Renault je připraven investovat do ruského AvtoVAZu

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 6. října (ČTK) - Francouzská automobilka Renault je připravena investovat do největšího ruského výrobce automobilů AvtoVAZ, v němž má čtvrtinový podíl. Uvedl to dnes první místopředseda ruské vlády Igor Šuvalov. Francouzská firma však upozornila, že investice by nemusela mít podobu hotovostních finančních prostředků.

"Potvrdili, že mají strategický zájem o rozvoj AvtoVAZu, a jsou připraveni investovat do růstu tohoto podniku," řekl k záměrům Renaultu Šuvalov. Dodal však, že o velikosti investice Renaultu bude rozhodnuto až poté, co AvtoVAZ představí svůj investiční plán.

Ruský premiér Vladimir Putin minulý týden vyzval automobilku Renault, aby AvtoVAZu poskytla finanční pomoc nebo snížila svůj podíl v podniku. AvtoVAZ se již několik let potýká se ztrátami. Minulý měsíc firma oznámila, že kvůli snížení nákladů propustí 27.600 zaměstnanců, což představuje 27 procent její celkové pracovní síly.

Renault loni koupil čtvrtinový podíl v AvtoVAZu za miliardu dolarů. Dalších 25 procent vlastní státní konglomerát Russian Technologies a stejný podíl patří i investiční bance Troika Dialog. Zbývající akcie se obchodují na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK