Japonské akcie zpevnily, pomohly jim banky a komodity

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. října (ČTK) - Ceny japonských akcií navázaly na úterní růst a znovu zpevnily. Trh těžil hlavně z optimistického vývoje kolem bank, jejichž situace se podle analytiků zlepšuje, a z dalšího růstu cen komodit. Na devizových trzích se dál zvyšuje kurz australského dolaru, který těží z úterního očekávaného zvýšení úrokových sazeb v Austrálii.

Index Nikkei 225 zpevnil o 107,80 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,11 procenta na 9799,60 bodu. K růstu indexu částečně přispěli i spekulanti, kteří rušili sázky na pokles. Širší index Topix vzrostl o 1,6 procenta na 885,69 bodu.

Na devizových trzích ve zpevňování pokračoval australský dolar, kterému pomáhá úterní zvýšení základních úrokových sazeb. Austrálie se stala první vyspělou zemí, která po krizi sáhla ke zdražení peněz. Se zvýšením úroků v Austrálii trh počítal, protože jej už v pondělí avizovali dva respektovaní australští publicisté.

"Vzhledem k tomu, že politika nízkých úrokových sazeb se v USA zřejmě ještě nějaký čas udrží, značné objemy dolarů směřují do měn s vyššími výnosy, což je například australský dolar nebo měny zemí z kategorie rozvíjejících se trhů," řekl k situaci na trhu analytik společnosti Mizuho Trust & Banking Kazujuki Kato. Zájem byl ale také o komodity, které podpořil úterní růst cen zlata na nový rekord.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,1 procenta na 76,384 bodu. Neudržel tak růst z minulého týdne, kdy vystoupil na třítýdenní maximum 77,475 bodu. V září přitom index klesl až na 75,827 bodu, což byla nejnižší úroveň za posledních 13 měsíců.

Euro k dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,4710 USD, zůstává ale blízko dvoutýdenního maxima, jehož se dotklo v úterý. Dolar k japonskému jenu oslabil o 0,1 procenta na 88,73 JPY, euro vůči jenu kleslo o 0,2 procenta na 130,46 JPY. Za růstem kurzu jenu je podle analytiků částečně prodej akcií, k němuž sáhl japonský makléřský dům Nomura. Ten by měl z prodeje získat asi 433 miliard jenů (zhruba 84,3 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK