Zahraniční obchod v srpnu skončil v přebytku 10,6 miliardy Kč

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Zahraniční obchod České republiky skončil v srpnu přebytkem 10,6 miliardy korun, což byl meziročně o 9,1 miliardy Kč lepší výsledek. Ve výsledku se pozitivně odrazil především pokles deficitu v obchodu s minerálními palivy a zvýšení přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Vývoz v srpnu klesl meziročně v běžných cenách o 8,8 procenta a dovoz o 14,2 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

"Z pohledu koruny dnešní data pozitivně překvapila, exporty již tři měsíce meziměsíčně rostou, srpnová bilance překonala tržní očekávání, její přebytek se nadále meziročně zlepšuje," upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Zveřejněná statistika tak podle něj potvrzuje, že vnější bilance tuzemské ekonomiky zůstává v podmínkách světové hospodářské recese příznivá.

Vývoz i dovoz klesá nepřetržitě od října loňského roku, uvedli statistici. Obrat zahraničního obchodu klesl meziročně o 39,8 miliardy na 306,1 miliardy korun a představoval zatím nejnižší letošní měsíční hodnotu. Obrat se tak dostal zhruba na úroveň srpna 2005, uvedl ČSÚ s tím, že letošní srpen měl stejný počet pracovních dní jako loňský.

Vlivem oslabení koruny klesl zahraniční obchod výrazněji v přepočtu na hlavní světové měny. V přepočtu na eura se snížil vývoz o 13,7 procenta a dovoz o 18,8 procenta a v přepočtu na dolary sestoupil vývoz o 17,7 procenta a dovoz o 22,5 procenta.

Srpnová bilance byla kromě let 1993 a 2008 vždy záporná. Deficit v obchodu s minerálními palivy klesl o 4,2 miliardy korun a přebytek v obchodě se stroji a dopravními prostředky se zvýšil o 3,3 miliardy Kč. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance se surovinami o 1,3 miliardy korun a zvýšilo se kladné saldo v obchodě s polotovary a materiály o 1,2 miliardy korun a v obchodě s nápoji a tabákem o 0,1 miliardy Kč.

Záporný vliv na bilanci se projevil pouze u chemických výrobků, kde se prohloubil schodek o 0,8 miliardy Kč. Na stejné úrovni jako v srpnu 2008 zůstal přebytek obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím ve výši 0,8 miliardy Kč a deficit obchodu s potravinami a živými zvířaty v hodnotě 1,8 miliardy Kč.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků se snížil o 6,7 procenta a představoval 5,9 miliardy Kč. Klesl vývoz telekomunikačních zařízení o 2,6 miliardy korun, elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů o 2,5 miliardy korun a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu o 2,2 miliardy korun. Naopak vzrostl vývoz silničních vozidel o 5,3 miliardy korun.

Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků byl nižší o 13,9 procenta a představoval 9,2 miliardy korun. Dovoz telekomunikačních zařízení se snížil o tři miliardy korun, strojních zařízení pro určitá odvětví průmyslu o dvě miliardy korun a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu o 1,8 miliardy korun.

Pokles dovozu minerálních paliv o 23,6 procenta v hodnotě 4,8 miliardy korun způsobil zejména nižší dovoz ropy a zemního plynu, a to o 28,4 procenta respektive o 24,1 procenta. V naturálním vyjádření dovoz těchto dvou energetických surovin stoupl o 17,7 procenta, respektive o 19,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK