Analytici: Za přebytkem obchodu je hlavně propad cen surovin

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Za rostoucím přebytkem zahraničního obchodu je především výrazný pokles dovozu, za kterým stojí propad cen surovin, nižší investice českých firem i malá poptávka spotřebitelů, shodli se analytici oslovení ČTK. Pozitivní zprávou je podle nich vývoj vývozu, který se v srpnu meziročně nesnížil tolik jako v předchozích měsících.

Zahraniční obchod skončil v srpnu přebytkem 10,6 miliardy korun. Vývoz v srpnu klesl meziročně v běžných cenách o 8,8 procenta a dovoz o 14,2 procenta. "Přes stále pokulhávající zahraniční poptávku obchodní bilance nepřestává vykazovat rostoucí přebytky. Příčinu toho vývoje lze nalézt v dynamice poklesu dovozu, která převyšuje dynamiku klesajícího vývozu," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský

Příznivější obraz nabízí podle analytika Patria Finance Davida Marka meziměsíční srovnání. Vývoz proti červenci stoupl o 4,4 procenta, dovoz o 4,2 procenta. Letos zahraničnímu obchodu pomáhají relativně příznivé ceny komodit, které jsou v mnoha případech nižší než loni, dodal. Levnější ropa a zemní plyn tak letos výrazně napomáhají k lepším výsledkům obchodní bilance a s tímto pozitivním efektem můžeme navíc počítat ještě i v podzimních měsících, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Exportu průmyslových firem se v srpnu dařilo o poznání lépe než v předchozích měsících, což prý už naznačily předběžné výsledky srpnového průmyslu. I v srpnu byl podle Dufka na exportu cítit vliv šrotovného, které krátkodobě podpořilo poptávku po autech na největším evropském trhu v Německu. Na druhé straně je třeba mít na paměti, že vliv tohoto mimořádného opatření je jen krátkodobý a že po jeho skončení přijde silný útlum zájmu o automobily, podotkl.

Celkově zahraniční obchod ukazuje na pokračující nízkou aktivitu v ekonomice, míní analytik společnosti Citco-finanční trhy Jiří Šimek. Domácí poptávka je slabá jak u spotřebitelů, tak u firem. Spotřebitelé nadále drží své výdaje zkrátka a firmy v současné situaci neinvestují a vyhlídky na výraznější zlepšení zatím nejsou, poznamenal.

Obchodní bilance od začátku roku dosáhla přebytku 100 miliard korun. Podle Dufka je docela pravděpodobné, že na sto miliardách skončí přebytek i za celý letošní rok. Bude to nejlepší výsledek obchodu v historii, za kterým však bude velkou měrou stát meziroční zlevnění surovin. Takže důvod k příliš velkému optimismu to nebude. Nyní lze jen čekat, kdy se první skutečné výhonky oživení v zahraničí začnou nejen objevovat, ale rovněž přinášet pozitivní impulsy i do české ekonomiky, uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK