Koruna oslabila k euru i dolaru na 25,68 Kč/EUR a 17,44 Kč/USD

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Česká měna oslabila k oběma hlavním světovým měnám proti úternímu závěru o necelých deset haléřů, v 11:00 stála na 25,68 Kč/EUR a 17,44 Kč/USD. Vyplývá to z údajů Patria Online.

Ztráty koruně v tomto týdnu přinesly už slovní intervence České národní banky. V úterý se navíc přidala banka Morgan Stanley svým doporučením prodávat korunu a nakupovat polský zlotý a maďarský forintu, od kterých čeká do konce roku lepší výkonnost, upozornil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dnes zveřejněný zahraniční obchod ČR za srpen, který skončil přebytkem 10,6 miliardy korun, což byl meziročně o 9,1 miliardy Kč lepší výsledek, podle Vlka neměl na obchodování s korunou prakticky žádný vliv a dalším ztrátám koruny nezabránil. Koruně ani okolním měnám dnes podle něj navíc příliš nepomáhají ani evropské akcie, které se pohybují pouze kolem nuly.

Dolar byl v úterý podle Vlka pod tlakem negativních zpráv, jejichž vliv se ale vyčerpává; po přerušení růstu amerických akcií dokázal dolar korigovat na současnou hladinu 1,47 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK