EU dala výrobcům transformátorů pokutu 67,6 milionu eur

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. října (ČTK) - Evropská komise odhalila kartel na trhu transformátorů a šesti výrobcům vyměřila pokutu v celkové výši 67,6 milionu eur (asi 1,73 miliardy Kč). Mezi pokutovanými je například japonská Toshiba nebo švýcarský koncern ABB, naopak německém Siemensu komise pokutu odpustila, protože na kartel upozornil. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Zdaleka největší pokutu komise vyměřila koncernu ABB, který bude muset zaplatit 33,8 milionu eur (asi 863,3 milionu Kč), japonská Toshiba zaplatí 13,2 milionu (asi 337,1 milionu Kč). Tyto firmy prý uzavřely takzvanou gentlemanskou dohodu, podle které si na evropském a japonském trhu nebudou konkurovat.

"Komise nyní ukončila toto předražování, na němž se dohodli samozvaní 'gentlemani'. Komise nebude váhat se zvýšením pokuty těm, kdo se budou prohřešků dopouštět opakovaně, dokud jim nedojde, že kartelové dohody se nevyplácejí," varovala komisařka EU pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Komise pokutu pro ABB zvýšila o 50 procent, protože švýcarský podnik už se v minulosti podobné nezákonné úmluvy zúčastnil.

Francouzský firmám Areva a Alstom komise vyměřila pokutu 16,5 milionu eur (asi 421,4 milionu Kč), pokutovala ale rovněž japonské podniky Hitachi a Fuji Electric. Pokuta pro Hitachi činí 2,4 milionu eur (asi 61,3 milionu Kč) a pro Fuji Electric 1,7 milionu eur (asi 43,4 milionu Kč).

Transformátory, o které v kartelu šlo, se využívají k úpravě napětí v sítích pro přenos elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK