ČSA shánějí peníze, Novák chystá "drastické ořezání" nákladů

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Dnešní mimořádné zasedání dozorčí rady Českých aerolinií řešilo především problém nedostatku hotových peněz ve firmě. Rada proto stvrdila pokračování procesu prodeje několika letadel i dalšího majetku, například bezcelních obchodů Duty Free. Šéf dozorčího orgánu Václav Novák chce příští týden přijít s plánem na "drastické ořezání" nákladů.

Kolik peněz firma potřebuje k přežití, Novák nesdělil, podle informací ČTK se suma pohybuje v řádech miliard korun. "Přesně to neřeknu, závisí to nejen na tom, kolik peněz získají, ale také na tom, kolik peněz nebudou muset vydat," uvedl po zasedání rady Novák. "Ta společnost musí - a nic jiného jí nezbývá - drasticky ořezat své náklady," dodal.

Ve firmě pokračuje i po dnešním zasedání ozdravný plán prezidenta Radomíra Lašáka. Ten mimo jiné počítá s propuštěním až 860 lidí z 4600 zaměstnanců, snížením mezd a prodejem majetku. Výpověď dosud dostalo 400 osob.

Novákovi však změny připadají pomalé a nedostatečné. Alternativní Novákův plán prý bude rychlejší a radikálnější. Šéf dozorčí rady nyní jedná s odbory o snížení mezd, uspořit prý chce i v dalších nákladových položkách. Nejprve však se svým záměrem seznámí vedení firmy a ministra financí.

České aerolinie vykázaly v pololetí ztrátu 1,8 miliardy korun, koncem roku by se podle České televize mohla ztráta pohybovat kolem tří miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK