Česká koruna oslabovala vůči oběma světovým měnám

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Česká měna dnes dále oslabila k euru i dolaru. V 17:00 ztratila proti úternímu závěru k euru dvanáct haléřů a její kurz byl na úrovni 25,72 Kč/EUR. K dolaru pak byl její kurz slabší o osmnáct haléřů na hodnotě 17,53 Kč/USD. Uvedla Patria Online.

Koruně tak dnes nepomohl ani lepší výsledek zahraničního obchodu, který v srpnu vykázal přebytek o 3,5 miliardy korun vyšší, než původně očekával trh. Zahraniční obchod České republiky skončil v srpnu přebytkem 10,6 miliardy korun, což byl meziročně o 9,1 miliardy Kč lepší výsledek.

"Česká koruna dnešní statistiku ignoruje. Hypoteticky by vyšší než očekávaný přebytek obchodu měl vést k posílení koruny, ale koruna k euru naopak mírně oslabuje," uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance. Korunu tak ke slabším hodnotám podle analytičky tlačí nejen nedávné varování České národní banky před možnou intervencí na devizovém trhu, ale hlavně obnovené obavy o osud litevské ekonomiky. Litva totiž chce získat 1,5 miliardy USD z největší emise dluhopisů v historii země na profinancování deficitu.

Negativní zpráva dorazila na měnové trhy také z Lotyška, kterému se nepodařilo prodat pokladniční poukázky, když se v aukci setkaly s nulovou poptávkou. "Neúspěšná lotyšská aukce dokázala s regionem zahýbat už v červnu a pravděpodobně přináší ztráty i dnes odpoledne. Už ale nejde o takový šok, takže vliv je tentokrát menší," informoval Tomáš Vlk z Patria Finance. Podobně jako česká měna tak ztrácel dnes i zlotý a forint. Prognóza vývoje koruny je negativní i v nejbližším období, když podle Šichtařové by se v následujících týdnech koruna mohla dokonce dotknout úrovně 26,80 Kč/EUR.

Americký dolar dnes vůči euru posiloval, když v 17:00 byl na hladině 1,4684 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK