Euro: ČS vyhrála soud s MF o budovu v Tyršově ulici

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Ministerstvo financí by podle serveru Euro.cz mohlo přijít o lukrativní dům v centru Prahy. Soud prvního stupně dal dnes za pravdu České spořitelně, která tvrdí, že objekt získala vydržením. Podle informací Eura bude stát nyní podávat odvolání. Rozhodnutí soudu by totiž jinak znamenalo, že dům v pražské Tyršově ulici definitivně patří bance. O dům se přitom s bankou soudí ministerstvo financí už třetí rok, napsal server.

Dům podle katastru patří státu, ale déle než deset let v něm sídlí Česká spořitelna. Před třemi lety úředníci banku zažalovali, protože se odmítla vystěhovat. Tvrdila, že dům patří jí, a to na základě privatizace České státní spořitelny. Soud dal bance dvakrát za pravdu. Nejvyšší soud však oba rozsudky zrušil a vrátil kauzu k Městskému soudu. Ten loni rozhodl, že spor půjde k soudu prvního stupně a vše se bude řešit od začátku.

Spořitelna podle Eura změnila strategii a začala tvrdit, že dům získala vydržením a byla přitom v dobré víře. Tímto způsobem může nabýt majetek ten, kdo ho v dobré víře déle než deset let užívá a stará se o něj, poznamenává server.

Někteří realitní makléři odhadují, že majetek, o který stát nyní může přijít, má hodnotu 80 až 100 milionů korun.

Celou kauzu podle informací Euro.cz sledují i policisté. Není totiž jasné, proč si úředníci všimli teprve nedávno, že banka používá dům, který patří státu. Další otázkou je to, jak je možné, že banka za více než deset let nepotřebovala list vlastnictví, ze kterého je jasné, že dům je napsaný na stát. Na začátku přitom byly nejasnosti v dokumentaci k privatizaci tehdejší České státní spořitelny, která dům koupila v roce 1991. Veškerý její majetek měl přejít na nově vzniklou Českou spořitelnu, kromě objektů z privatizace vyčleněných. Jenže nebylo jasné, zda zmiňovaný dům byl nebo nebyl z privatizace vyčleněn. Soud právě loni rozhodl, že banka nemohla dům získat na základě privatizace, a jedinou šancí, jak dům získat, bylo tedy pro spořitelnu vydržení, napsal serveru Euro.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK