Akcie v Japonsku mírně zpevnily

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. října (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek pokračovaly v růstu a investoři měli největší zájem o exportní a dopravní firmy. Analytici ale upozorňují, že za růstem trhu jsou zčásti i technické faktory, především snaha části spekulantů ukončit sázky na pokles. Na devizových trzích se po přechodné stabilizaci začal znovu snižovat kurz dolaru.

Index Nikkei 225 si připsal 32,87 bodu a den uzavřel vyšší o 0,34 procenta na hodnotě 9832,47 bodu. Podobně širší index Topix vzrostl o 0,2 procenta na závěrečných 887,59 bodu.

Na devizových trzích se k poklesu vrátil dolar, i když ve středu se přechodně jeho kurz stabilizoval. Zájem investorů se stočil k australskému dolaru, který stále těží z úterního zvýšení úrokových sazeb. Analytici původně předpokládali, že Australané se zvyšováním úroků začnou až v listopadu.

Růst kurzu australského dolaru ovlivnil i další měny, takže americký dolar zamířil dolů a například vůči novozélandskému dolaru je nejslabší za posledních 14 měsíců. Na paritě s japonským jenem se pohybuje na spodní hranici pásma a je nejslabší za zhruba osm měsíců v blízkosti 88 JPY/USD.

"Poptávka po dolarech je patrná až na spodní hranici pásma, to je kolem 88,01 jenu za dolar," poznamenal makléř v jedné z evropských bank. "Slabý americký dolar je však na trhu hlavním tématem," dodal. V závěru obchodování v Tokiu dolar k jenu oslabil o 0,4 procenta na 88,30 JPY.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti hlavních světových měn, se drží kolem nejslabších hodnot za poslední dva týdny. Není daleko od letošního minima 75,827 bodu, kde byl v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK