Senát umožnil vydání dluhopisů za 7 mld. Kč na povodňové škody

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Senát poslal dál návrh na vydání státních dluhopisů v objemu až sedmi miliard korun na odstraňování škod, které způsobily letošní letní povodně. Dluhopisy podle dohody odkoupí Evropská investiční banka. Zákon o vydání dluhopisů nyní dostane k podpisu prezident republiky. Senátoři se rozhodli, že se zákonem nebudou zabývat, což má ve svém konečném důsledku stejný význam jako schválení.

Splatnost dluhopisů může být až 35 let. Ministr financí Eduard Janota při projednávání ve sněmovně řekl, že úroky z těchto dluhopisů budou každoročně zvyšovat výdaje rozpočtu o 325 milionů korun. Zákon podle něj obsahuje jen úvěrový rámec pro vydání dluhopisů. Ministr také ujistil, že stát letos vydá tyto dluhopisy jen v objemu do dvou miliard korun.

Získané peníze budou podle Janoty sloužit zejména k opravám silnic a dálnic, vodních toků a majetku obcí, například škol a sociálních zařízení. Povodně které koncem letošního června postihly část Čech i Moravy, byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka a vyžádaly si 15 obětí. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun, z toho na státním majetku 6,85 miliardy. Většinu nákladů na jejich odstraňování ponese stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK