Analytici: Nárůst nezaměstnanosti zpomalil, práce se hledá těžko

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Počet lidí bez práce v Česku již neroste takovým tempem jako v předchozích měsících, během zimních měsíců se ale podle analytiků očekává nárůst míry nezaměstnanosti k deseti procentům. Práce se ale nyní hledá nejhůře za posledních více než pět let. Počet nezaměstnaných překročil v září půl milionu a míra nezaměstnanosti tak stoupla na 8,6 procenta ze srpnových 8,5 procenta.

Zatímco na počátku roku se míra nezaměstnanosti zvyšovala až o desítky tisíc osob, nyní už roste pozvolněji, když v srpnu přibylo 7000 osob, upozornila analytička Raiffeisenbank Helena Horská. S poklesem míry nezaměstnanosti ale podle ní v následujících měsících nelze počítat. Volných pracovních míst je nejméně od března 2000. Počet dosažitelných nezaměstnaných je nejvyšší od dubna 2006, dodala.

Září je měsícem, kdy obvykle nastupují do práce ti, kdo se s novým zaměstnavatelem dohodli v průběhu léta, připomněl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Sezonní efekty jsou tak podle něj celkově příznivé, i když na druhé straně se na pracovní úřady hlásí druhá vlna absolventů škol. Letos však sezonní vlivy nárůst nezaměstnanosti jen trochu zpomalily, podotkl.

Míra nezaměstnanosti je nyní na nejvyšší zářijové hodnotě za poslední čtyři roky, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Recese podle něj nutí firmy šetřit, propouštět a rušit i volná pracovní místa. Pozitivním signálem je ale stále rostoucí počet osob, které přecházejí z úřadu práce do zaměstnání; letos je nejvyšší za posledních pět let, uvedl analytik Atlantik FT Petr Sklenář. Vznik nových míst je podle něj dalším zábleskem toho, že ekonomika se snaží stabilizovat po prudkém propadu na přelomu roku.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová ale připomněla, že obtíže lidí s hledáním práce nejlépe ukazuje počet zájemců o jedno pracovní místo. Na něj nyní připadá průměrně 12,9 uchazeče. Ekonomika se tak vrátila na úroveň jara 2004. "Práce se tak nyní hledá nejhůře za posledních více než pět let," poznamenala.

Ještě horší zprávou je podle ní to, že Česko v blízké době nečeká obrat k lepšímu. Míra nezaměstnanosti totiž ještě poroste. Ekonomika stále klesá, musí tedy také růst počet nezaměstnaných. "Na další růst nezaměstnanosti se musíme připravit zejména v zimě, kdy se k hospodářským problémům přidají standardní negativní sezonní vlivy. V únoru bychom tak měli být s mírou nezaměstnanosti už nad deseti procenty," odhadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK