Koruna dál oslabila k euru na 25,78 Kč/EUR

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Česká měna během dopoledne vůči euru pokračovala v mírném oslabování, zatímco k dolaru lehce posílila. Krátce po 11:00 byla koruna proti středečnímu závěru k euru níže o šest haléřů na 25,78 Kč/EUR a k dolaru naopak o sedm haléřů silnější na 17,46 Kč/EUR, vyplývá z údajů Patria Online.

Dnešní zpráva o nezaměstnanosti, která v souladu s očekáváním analytiků stoupla ze srpnových 8,5 procenta na 8,6 procenta v září, by podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka měla být pro finanční trh neutrální.

Vedle české měny ztrácí vůči euru i polský zlotý a maďarský forint. "Zdá se, že stále působí témata jako slovní intervence proti koruně, neúspěch Lotyšska při aukci pokladničních poukázek nebo i skandály v polské vládě," míní Vlk. Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma v pondělí varoval, že silná koruna představuje jedno z největších rizik pro tuzemskou ekonomiku. Ve středu pak dva polští ministři rezignovali kvůli údajné korupci.

Snaze americké měny o posílení se podle Vlka postavily do cesty firemní zprávy. Poukázal na výsledky amerického producenta hliníku Alcoa, který ve třetím čtvrtletí nečekané vykázal zisk po ztrátách v předchozích třech čtvrtletích. Dolar se tak dostal znovu pod tlak a proti euru oslabil na 1,4780 USD/EUR.

"Před dalšími důležitými výsledky bude nyní přestávka, ale očekávání se zlepšila. Z makroekonomických čísel dnes může mít vliv na trhy pravidelná zpráva o žadatelích o dávky v nezaměstnanosti v USA. Od průmyslové výroby v Německu velký vliv nečekáme a také jednání Evropské centrální banky o sazbách zřejmě zůstane neutrální, když potvrdí setrvání banky ve vyčkávacím módu," odhadl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK