EK: Česku hrozí soud kvůli nedostatečné ochraně spotřebitelů

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. října (zpravodaj ČTK) - Česku hrozí soud kvůli nedostatečné ochraně spotřebitelů. Týká se to především objednávání z katalogu, kdy mohou být čeští klienti v rozporu s evropskou legislativou vázáni nepřiměřenou podmínkou, pokud se proti ní sami neohradí. Novináře o tom informovala Evropská komise. Stejná hrozba "visí" i nad Slovenskem.

Češi a Slováci podle komise nepřevedli do národní legislativy všechna ustanovení evropské směrnice, která upravuje práva spotřebitelů. Jejím základem je přitom ustanovení, že pokud se během prvních dvou let od dodání na zakoupeném zboží objeví vada, nese odpovědnost prodávající a spotřebitel má nárok na opravu nebo výměnu zboží. Za určitých podmínek může spotřebitel místo toho získat přiměřenou slevu z kupní ceny nebo může odstoupit od smlouvy.

Komise už zahájila vyšetřování obou zemí v červnu letošního roku, ale ani jedna z nich nebyla schopná svá pochybení napravit. Dalších sedm členských států EU přitom po první hrozbě Bruselu svoji legislativu patřičně upravilo a komise jejich vyšetřování uzavřela. Češi a Slováci nyní budou mít dva měsíce na to, aby současnou situaci vysvětlili. Pokud tak neučiní, nebo vysvětlení nebude dostatečné, komise Česko a Slovensko zažaluje u Evropského soudního dvora v Lucemburku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK