Trh s odkupem pohledávek ve 3. čtvrtletí klesl o 35 procent

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - České factoringové společnosti v prvních třech čtvrtletích financovaly odkup pohledávek za 67 miliard korun, což je v meziročním srovnání o 35 procent méně. Vyplývá to z údajů Asociace factoringových společností. Důvodem poklesu je menší ekonomická aktivita způsobená krizí.

Factoring je finanční služba spočívající v odkupu pohledávek, obvykle se splatností od 30 do 90 dnů, před dobou jejich splatnosti. Dodavatelé zboží nebo služeb postoupí factoringové společnosti pohledávky za svými dodavateli. Klient má okamžitě k dispozici zpravidla 60 až 90 procent fakturované částky, její výše se odvíjí od kvality pohledávky a náročnosti jejího zpracování.

"Hodnota postoupených pohledávek představuje v porovnání se stejným obdobím loni zhruba 65 procent. Proti pololetí jde sice o mírné zlepšení, neboť tehdy stejné srovnání vycházelo na necelých 63 procent, zatím z něj ovšem nelze vyvozovat zásadní závěry. Očištěné výsledky pouze za třetí čtvrtletí však ukazují, že se pokles trhu alespoň zpomalil, neboť v meziroční porovnání vychází letošní skutečnost již téměř na 69 procent loňské," uvedl generální ředitel ČSOB Factoring Tomáš Morávek.

Největší podíl na celkovém objemu zakázek vykázal tuzemský factoring, a to částkou 53,9 miliardy korun. Exportní factoring přispěl k celkovým obchodům 12,1 miliardy korun a importní factoring zhruba miliardou.

Objemu peněz, které jsou prostřednictvím factoringu zapojeny do financování podnikové sféry, přesáhl koncem září 14 miliard Kč. Tyto prostředky většinou představují dostupnou alternativu k bankovnímu úvěru pro malé a střední podniky.

Největší obrat za tři čtvrtletí vykázala dceřiná společnost České spořitelny Factoring ČS s 20,2 miliardy korun. Následuje ČSOB Factoring, který vykázal obrat 16,7 miliardy korun. Na třetím místě skončil Factoring KB s 9,8 miliardy korun.

Ke konci září bylo členy Asociace factoringových společností České republiky sedm společností, ČSOB Factoring, D.S. Factoring, Factoring ČS, Factoring KB, NLB Factoring, Transfinance a Raiffeisenbank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK