MMR letos rozdá sdružením v oblasti bydlení dotace 11,1 mil. Kč

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Nevládní organizace poskytující služby v oblasti bydlení získají letos od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) celkem 11,1 milionu korun. Nejvíce dostane Sdružení nájemníků ČR, kterému ministr Rostislav Vondruška přidělil 3,6 milionu korun. ČTK to dnes zjistila z internetových stránek MMR.

Sdružení nájemníků používá dotaci podle jeho místopředsedy Milana Taraby hlavně na provoz sítě 39 poraden, které jsou na území celé České republiky. Jejich služeb loni využilo 22.000 lidí. "Celkové náklady ale dotace nepokrývá. Třetinu hradíme z vlastních zdrojů," řekl ČTK Taraba. Sdružení nájemníků se dostalo do popředí hlavně svým kritickým postojem vůči deregulaci nájemného, která se má dovršit v roce 2012.

Z opačného konce vystupuje jako nejhlasitější kritik současného způsobu uvolňování nájmů Občanské sdružení majitelů domů (OSMD). To letos od MMR získalo 245.000 korun. "Dotaci ve srovnání s ostatními sdruženími nepovažujeme za dostatečnou," řekla ČTK mluvčí OSMD Aneta Červenková. Dotaci sdružení využívá například na poradenství v oblasti nájemního a daňového práva, a to nejen vlastníkům domů, ale i nájemníkům.

Jakou částku získají sdružení v roce 2010, zatím jisté není. Podle ředitele odboru bytové politiky MMR Pavla Rakouše lze ale vzhledem ke škrtům ve státních výdajích očekávat, že bude nižší než letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK