Koruna dál výrazně oslabila

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Česká měna dnes dále výrazně oslabila. Po ranních mírných ziscích k euru se její kurz dostal až na 25,86, později své ztráty nepatrně korigovala a uzavírala na 25,85 Kč/EUR, tedy o 13 haléřů slabší než ve středu. K dolaru si koruna naopak zhruba o dva haléře polepšila na 17,51 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online. Podobný vývoj zaznamenaly i okolní měny v regionu.

Akciové burzy se naproti tomu pohybovaly v černých číslech, což podle Josefa Němého příliš nesvědčí o růstu rizikové averze, ale spíše jde o regionální výprodej.

"Tento týden zná koruna zatím jen jeden směr. Také dnes registruje citelnou ztrátu, když k euru padá už na 25,85. Prodejnímu tlaku čelí i okolní měny a v posledních dnech tak příliš nereagují na dění na hlavních akciových trzích. Ty rostou povzbuzeny prvními dobrými čísly z firemní sféry v rámci začínající výsledkové sezóny. Dnes žádné zásadní zprávy z regionu nepřišly, ty předcházející však nasměrovaly středoevropské měny na slabší hodnoty a jejich vliv stále trvá," doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance je koruna v každém případě z technického pohledu již nyní velmi atraktivní k nákupu. "Její současný kurz je již o 46 haléřů slabší než 14denní průměr. Koruna je nejpřeprodanější za více než dva roky," upozornil s tím, že na trhu jsou ohromné tlaky. "Tento vývoj vyústí v prudkou erupci nákupních příkazů. Jakmile pomine strach z Lotyška - a to může klidně být již zítra - přijde velká poptávka po koruně a posílení," naznačil další vývoj Pikora.

Dolar znovu začal ztrácet s lepšími zprávami z firemní sféry a větším zájmem o výnosnější investice. Od rána si však k euru mírně polepšil na 1,4755.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK