Americké akcie stouply díky firmě Alcoa a údajům o trhu práce

08.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. října (ČTK) - Americké akcie dopoledne posílily díky dobrým hospodářským výsledkům výrobce hliníku Alcoa a zprávě o poklesu počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech. K růstu akciového trhu přispěly rovněž překvapivě příznivé údaje o zářijových tržbách některých maloobchodních společností.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index zvýšil o 0,96 procenta na 9818,76 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,09 procenta na 1069,13 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,18 procenta na 2135,29 bodu.

Americké ministerstvo práce dnes uvedlo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden klesl na devítiměsíční minimum 521.000 z 554.000 v předchozím týdnu.

Společnost Alcoa posílila poté, co oznámila, že ve třetím čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem 77 milionů dolarů. Analytici přitom očekávali, že firma bude stejně jako v předchozích třech čtvrtletích ztrátová.

Firemní výsledky za třetí čtvrtletí budou v příštích týdnech v centru pozornosti akciového trhu. Ve druhém čtvrtletí podniky z větší části překonaly očekávání díky snižování nákladů. Investoři doufají, že motorem růstu zisků se nyní stanou stoupající tržby, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK