Hlavní index japonských akcií se vrátil nad 10.000 bodů

09.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. října (ČTK) - Hlavní index japonských akcií se zhruba po týdnu vrátil nad 10.000 bodů a k růstu mu pomohl především zájem o akcie exportních firem. Těm pomohlo oslabení japonské měny, akcie dalších firem zpevňovaly díky hospodářským výsledkům nebo kvůli celkově příznivější náladě na trhu. Na devizových trzích se stabilizoval kurz dolaru, jemuž pomohl komentář šéfa americké centrální banky (Fed).

Index Nikkei 225 si připsal 183,92 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,87 procenta na hodnotě 10.016,39 bodu. V závěru se tak dostal nejvýše od 30. září. Širší index Topix vzrostl o 1,2 procenta na 897,83 bodu.

Na devizových trzích mírně oslabil japonský jen a díky komentáři šéfa Fedu Bena Bernankeho se stabilizoval kurz dolaru. Ze 14měsíčního maxima sestoupil australský dolar, který v minulých dnech zpevňoval díky předpokladům, že tamní centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Bernanke řekl, že Fed zatím bude muset pokračovat v podpoře ekonomiky, postupné hospodářské oživení si ale nakonec vyžádá zpřísnění měnové politiky. Centrální banka podle něj bude muset později opět začít zvyšovat úrokové sazby, aby předešla inflaci. Fed už v boji s finanční a hospodářskou krizí snížil základní úrokovou sazbu k nule, kde ji ještě nikdy neměl.

"Bernankův komentář naznačuje, že se mu nelíbí vytrvalý pokles dolaru vůči euru," myslí si analytik společnosti Nomura Trust Bank Hideki Amikura. Část obchodníků ale komentář šéfa Fedu považuje za reakci na čtvrteční slova šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta. Ten řekl, že podpora Američanů politice silného dolaru je důležitá, a že nadměrné výkyvy kurz jsou nežádoucí. Podobně se ale Trichet vyjadřoval i v minulosti.

Euro k dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,4728 USD a smazalo téměř všechny zisky, které nabralo po první reakci na Trichetova slova. Část obchodníků totiž čekala, že Trichet pronese ostřejší komentář k plánovanému ukončení podpůrné měnové politiky a k citelnému růstu eura z posledních týdnů. Ve čtvrtek se euro dostalo až na 1,4818 USD, což bylo velmi blízko ročnímu maximu 1,4845 USD, kde se ocitlo koncem září.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,4 procenta na 76,266 bodu. Ve čtvrtek spadl až na 75,767 bodu, a dostal se tak nejníže od loňského srpna. Dolar k jenu zpevnil o 0,9 procenta na 89,23 JPY, předtím se ale dostal až na 89,32 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK