Inflace vykázala v září nulový růst;naposledy to bylo v září 2003

09.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na nula procent ze srpnových 0,2 procenta, což je hodnota zjištěná naposledy v září 2003. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Tento vývoj ovlivnily zejména ceny alkoholických nápojů a tabáku. Oproti srpnu spotřebitelské ceny klesly o 0,4 procenta. Meziměsíční pokles způsobilo zejména snížení sezónních cen rekreačních pobytů.

U tabákových výrobků došlo ke zmírnění meziročního růstu cen na pět procent vlivem zvýšení cen cigaret v loňském září. Zmírnění cenového růstu podle ČSÚ nastalo i v oddíle vzdělávání v důsledku nižšího meziměsíčního zvýšení cen v letošním září než v září loňského roku.

Největší vliv na meziroční růst cenové hladiny měly ceny v oblasti bydlení, kde vzrostly ceny elektřiny o 11,6 procenta, tepla a teplé vody o 7,4 procenta, vodného a stočného o devět procent. Čisté nájemné vzrostlo o 19,6 procenta, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 27,5 procenta a v bytech s tržním nájemným o pět procent. Ve stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích i ubytovacích služeb shodně o 1,6 procenta.

Naopak snižování cenové hladiny nejvíce ovlivnily ceny v oddíle potravin a nealkoholické nápoje, které byly již desátý měsíc meziročně nižší. Ceny chleba klesly o 20,2 procenta, běžného pečiva o 35,2 procenta, mouky o 29,9 procenta, mléka o 18 procenta, sýrů o 9,3 procenta, másla o 11,6 procenta, jedlých olejů o 12 procent, ovoce o 9,5 procenta, zeleniny včetně brambor o 6,7 procenta. Pokles cen v dopravě ovlivnily nižší ceny pohonných hmot o 10,6 procenta a osobních automobilů o 9,3 procenta.

V meziměsíčním srovnání klesly zářijové ceny dovolených s komplexními službami o 15,1 procenta. Pokračoval, i když mírnějším tempem, pokles cen potravin a nealkoholických nápojů. Nižší byly zejména ceny chleba o 3,6 procenta, sýrů o 1,4 procenta, jedlých olejů o 2,2 procenta, jablek o 4,3 procenta, ostatní zeleniny o 9,9 procenta. V dopravě po sedm měsíců trvajícím růstu klesly ceny pohonných hmot o 1,6 procenta. Ceny kosmetického zboží klesly o 1,6 procenta.

Opačný vliv na meziměsíční vývoj cenové hladiny mělo zvýšení cen oděvů o 1,4 procenta a obuvi o 2,4 procenta v důsledku vyšších cen nových sezónních modelů. V souvislosti se zahájením nového školního roku vzrostly poplatky v mateřských školách o 5,6 procenta, soukromých základních školách o 1,3 procenta, soukromých středních školách o 1,7 procenta, ve školních družinách o čtyři procenta a za výuku cizích jazyků o 1,4 procenta. Ve stravování a ubytování vzrostly ceny ve školních jídelnách o 0,7 procenta. Ceny za ubytování na vysokoškolských kolejích byly vyšší o 3,6 procenta a v internátech o 2,2 procenta.

Ceny zboží úhrnem meziročně klesly o 1,6 procenta, ceny služeb byly vyšší o 2,8 procenta. Meziměsíčně ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 procenta a ceny služeb o 0,8 procenta.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen ve 27 zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v srpnu 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK