Americké akcie posílily po zprávě o nižším obchodním schodku USA

09.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. října (ČTK) - Americké akcie dopoledne mírně posílily po zprávě o překvapivém poklesu obchodního deficitu Spojených států. Investoři rovněž pozorně sledovali kurz dolaru, který smazal část předchozích ztrát díky výrokům šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho ohledně budoucího zpřísňování měnové politiky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index zvýšil o 0,29 procenta na 9815,29 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,06 procenta na 1066,10 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,34 procenta na 2131,14 bodu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že obchodní deficit USA se v srpnu snížil na 30,7 miliardy dolarů (zhruba 540 miliard korun) z červencových 31,9 miliardy dolarů. Analytici přitom počítali s nárůstem na zhruba 33 miliard dolarů.

Export se zvýšil o 0,2 procenta, což naznačilo, že světová ekonomika začíná oživovat. Pokles importu o 0,6 procenta však ukazuje na přetrvávající slabou domácí poptávku, napsala agentura AP.

Bernanke v noci na dnešek uvedl, že Fed sice zatím bude muset pokračovat v podpoře ekonomiky, ale postupné hospodářské oživení si nakonec vyžádá zpřísnění měnové politiky. Centrální banka podle něj bude muset časem opět začít zvyšovat úrokové sazby, aby předešla inflaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK