Průzkum: Ekonomika USA ve třetím čtvrtletí stoupla o 3,2%

11.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. října (ČTK) - Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí stoupla o 3,2 procenta, tedy nejprudším tempem za dva roky. Vyplývá to podle agentury Reuters z říjnového průzkumu Blue Chip Economic Indicators mezi ekonomy ze soukromého sektoru. Ve druhém čtvrtletí zpomalil pokles americké ekonomiky na 0,7 procenta po propadu o 6,4 procenta v předchozích třech měsících.

Ekonomové zlepšili odhad hospodářského růstu ve třetím čtvrtletí proti zářijovému průzkumu o 0,2 procentního bodu. Prognóza pro růst ve čtvrtém čtvrtletí zůstala beze změny na 2,4 procenta. V celém letošním roce by měla americká ekonomika podle nového průzkumu klesnout o 2,5 procenta, zatímco v příštím roce by se měla o 2,5 procenta zvýšit.

Úbytek počtu pracovních míst v USA bude podle průzkumu pokračovat minimálně do konce letošního roku a průměrná míra nezaměstnanosti v příštích třech čtvrtletích pravděpodobně překoná hranici deseti procent, napsala agentura Reuters.

V září se míra nezaměstnanosti v USA zvýšila na 9,8 procenta ze srpnových 9,7 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od června 1983. Americký prezident Barack Obama již minulý měsíc uvedl, že ekonomika Spojených států začíná opět růst, ale dostatečnou tvorbu nových pracovních míst nelze očekávat dříve než v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK