Pražská burza mírně oslabuje, ztrácí hlavně Orco a ČEZ

15.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne mírně oslabila, hlavní index PX před 11:30 přišel o 0,37 procenta a dostal se pod 1173 bodů. Nedaří se hlavně developerovi Orco, ztrácí ale také například ČEZ, Unipetrol či NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie developera Orco dpoledne oslabily o bezmála pět procent na 200 korun. Společnost Orco Property Group podle obchodníka s cennými papíry Cyrrus obdržela od francouzského soudu prodloužení ochranné lhůty před věřiteli o dalších šest měsíců. "Tento krok byl všeobecně na trzích očekáván a považujeme jej proto za neutrální pro vývoj akcií Orco Property Group," uvedl Cyrrus na finančním portálu Kurzy.cz.

O více než dvě procenta si pohoršil ČEZ, jeho akcie se dostaly pod 880 korun. O 1,23 procenta přišel také Unipetrol, dopoledne se obchodoval mírně nad 139 korunami.

V mírné ztrátě byly dopoledne také cenné papíry dalšího developera ECM, sítě autobazarů AAA auto, těžební NWR a textilky Pegas Nonwovens.

Ostatní firmy obchodované na pražské burze byly v mírném zisku do jednoho procenta, o více než procento nad 500 korun si polepšila pouze mediální CETV, která ve středu oznámila svůj výhled celoročního zisku. "Na americkém trhu Nasdaq tento tiul zakončil na 28,18 USD (zhruba 488 Kč) a společnost dnes v Praze pořádá Den pro investory, kde by měly být zveřejněny detaily ke včerejší události a konkrétní výhled na další období," poznamenala Tereza Špačková z Patria Direct.

Aktivita na akciových trzích se dnes podle Špačkové nese v duchu vyčkávání na odpolední čísla amerických bank Goldman Sachs a Citigroup. Pokud budou data amerických bank nad očekáváním, zajímavé bude podle ní sledovat i vývoj v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK