ČIŽP zahájila řízení o pokutě s trmickým lihovarem PLP

15.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 15. října (ČTK) - Ústecký inspektorát České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájil správní řízení o pokutě s lihovarem společnosti PLP v Trmicích za provoz v rozporu s integrovaným povolením. Jednu z podmínek, kterou lihovar porušil, je vypouštění pachových látek, které obtěžují okolní obyvatelstvo. Za správní prohřešek hrozí společnosti PLP pokuta až sedm milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová.

Lihovar porušil i další z podmínek tím, že loni a letos opakovaně nedovoleně překročil nejvyšší stanovené přípustné míry znečištění odpadních vod, které vypouští do kanalizace, uvedla mluvčí.

Současný zkušební provoz končí lihovaru v pátek. O dalším provozu už krajští úředníci rozhodli, mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková ale na dotaz ČTK odmítla uvést jak. Kraj čeká na doručenku, že si lihovar rozhodnutí převzal. Vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu na setkání s trmickými obyvateli tento týden řekla, že se úředníci řídili stanovisky dotčených orgánů - krajské hygienické stanice a krajského odboru životního prostředí, a ty byly negativní. Podle Romana Štastného z hygienické stanice lihovar stále překračuje hlukové normy.

Lihovar funguje s přestávkami v několika zkušebních provozech téměř dva roky. Většinu trmických obyvatel zápach stále nadměrně obtěžuje. Podle Marcely Hainzové z občanského sdružení Trmická liga se za poslední týden vybralo mezi obyvateli zhruba 700 anketních lístků s negativními ohlasy na lihovar.

Lihovar v posledních dnech nechal nainstalovat novou technologii, která by měla výrazně omezit zápach. Podle chemika Jaromíra Lederera, který se na její instalaci podílí, se zapáchající zbytky obilí nebudou sušit párou, ale odstřeďovat a filtrovat. Nová technologie funguje v lihovaru na čtvrtinu výkonu od pondělí, množství zapáchajících par by se mělo snížit padesátkrát.

Vedení lihovaru už požádalo o souhlas s trvalým provozem. Podle vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu Taťány Krydlové lihovar souhlas zatím nedostane.

Lihovaru trmický stavební úřad od 1. srpna neprodloužil povolení ke zkušebnímu provozu. Lihovar se odvolal ke krajskému úřadu, který rozhodnutí trmických úředníků zrušil a povolil výrobu do 16. října, jak lihovar původně žádal. Vyráběl nadále i v srpnu po ukončení zkušebního provozu, což mu vyneslo pokutu. První sankce od trmického stavebního úřadu činila 800.000 Kč, druhá byla v maximální výši jednoho milionu Kč.

Krajský úřad rozhodování o povolení provozu trmickému stavebnímu úřadu odebral. Rozhodování předal teplickým úředníkům, kteří ho pak odeslali do Litvínova, jenž má o kolaudačním řízení nyní rozhodovat.

Podle dřívějšího vyjádření vedení společnosti by mohl zákaz dalšího zkušebního provozu znamenat až likvidaci společnosti, která je schopna ročně odkoupit od zemědělců 280.000 tun obilí. Firma má nasmlouvané kontrakty s dodavateli. V případě zastavení výroby by jí hrozila nejen ztráta tržeb, ale i další sankce. Představitelé společnosti tvrdí, že do stavby lihovaru, který začal fungovat v roce 2007, a do opatření proti zápachu a hluku už dali kolem 1,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK