Mero: Dodávky ropy z Ruska jsou plně obnoveny

15.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Dodávky ropy z Ruska byly již plně obnoveny, řekl ČTK provozně technický ředitel společnosti Mero Vít Tůma. Na Ukrajině byl již odstraněn výpadek elektrického proudu, který ve středu zastavil dodávky ruské ropy do Evropy přes jižní větev ropovodu Družba. Mero vlastní a provozuje českou část ropovodu.

"Plán pro dnešní den je 30.000 tun ropy pro Českou a Slovenskou republiku, takže dnes bude výpadek za včerejší den vyrovnán," řekl technický šéf Mera.

Ani ve středu prý ale podle jeho dřívějšího sdělení nebyly dodávky pro tuzemskou spotřebu ohrožené, protože Česko má zásoby ropy přes 50.000 tun na Slovensku. Dalších 40.000 tun suroviny má Česká rafinérská v centrálním tankovišti v Nelahozevsi.

Ropovod Družba přepravuje do Evropy více než 1,2 milionu barelů ropy denně. Začátkem roku 2007 byly dodávky přes ropovod Družba přerušeny kvůli sporu Ruska s Běloruskem o vývozní cla a tranzitní poplatky. Česká republika je kromě Družby napojena rovněž na ropovod z německého Ingolstadtu.

Přes Ukrajinu proudí do České republiky a dalších evropských zemí také ruský zemní plyn. Tyto dodávky letos v lednu narušil spor mezi Moskvou a Kyjevem ohledně plateb. Evropa se nyní obává možného opakování přerušení dodávek plynu, protože Ukrajina se potýká s hospodářskou krizí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK