ÚOHS povolil T-Mobilu koupit část Českých Radiokomunikací

15.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. října (ČTK) - Mobilní operátor T-Mobile může koupit část Českých Radiokomunikací, která poskytuje maloobchodní telekomunikační služby koncovým zákazníkům. Prodej ve zkráceném zjednodušeném řízení povolil bez podmínek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to řekl mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa. T-Mobile koupí získá přes 100.000 uživatelů hlasových a internetových služeb ČRa.

Firmy oznámily obchod zhruba v polovině září. T-Mobile díky převzetí maloobchodní části ČRa bude moci nabídnout fixní telekomunikační služby, které firmě dosud přeprodávali jiní operátoři. Zároveň se stane jedničkou mezi alternativními operátory nabízejícími internetové připojení ADSL. Vedle uživatelů ADSL převezme i zákazníky služby WiMAX, její infrastruktura ale zůstane Radiokomunikacím.

Podle dřívějších informací chtějí firmy transakci dokončit do konce listopadu. K tomu ale potřebovaly právě souhlas ÚOHS.

T-Mobile se nabídkou služeb přiblíží svému největšímu konkurentovi Telefónica O2, která byla dosud jediným provozovatelem pevné i zároveň mobilní telekomunikační sítě. T-Mobile má nyní kolem 5,4 milionu mobilních zákazníků. Telefónica eviduje 4,8 milionu mobilních uživatelů a přes 1,8 milionu pevných linek.

České Radiokomunikace se rozhodly dotyčnou část prodat a zaměřit se na své klíčové oblasti podnikání, tedy vysílací služby a telekomunikační služby pro firemní zákazníky. Součástí transakce bude prodej aktiv v segmentech malých a středních firem, živnostníků a rezidenčních zákazníků, i převzetí části zaměstnanců Českých Radiokomunikací. Společnosti rovněž podepsaly smlouvy o spolupráci na poskytování služeb po přechodnou dobu.

České Radiokomunikace získaly většinu maloobchodních klientů koupí telekomunikační firmy TELE2 v roce 2006. Po akvizici měly kolem 450.000 zákazníků, v současnosti před prodejem maloobchodní divize jich mají 170.000. ČRa jsou dominantním poskytovatelem televizního a rozhlasového vysílání a provozují vlastní telekomunikační síť.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK