Akcie v USA dopoledne mírně klesly po výsledcích velkých bank

15.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Mezi investory na akciovém trhu se opět vrátil opatrný postoj. Akcie v New Yorku dopoledne klesly, protože čtvrtletní výsledkové zprávy bank Goldman Sachs a Citigroup obnovily obavy z potíží, které problematické banky ještě musejí vyřešit.

Klíčový index Dow Jones, který zahrnuje třicet nejsilnějších titulů v New Yorku, v poledne klesl o pětinu procenta na 9998,9 bodu. Dopoledne se vrátil pod hranici 10.000 bodů, kterou poprvé po roce překonal ve středu díky výsledkům banky JPMorgan Chase & Co a čipového gigantu Intel.

Index Nasdaq Composite se dnes v 18:00 SELČ snížil na 2162,6 bodu se ztrátou 0,4 procenta, ukázaly internetové stránky Yahoo! Finance.

"Věci se posouvají správným směrem, ale zlepšování celé ekonomické situace je pomalé," uvedl ekonom Robert Dye ze skupiny PNC Financial Services Group. "Trhy tak mají tendenci jít nahoru samy od sebe a čas od času bilancují," citovala ho agentura AP.

Kdysi největší americká finanční skupina Citigroup hospodařila ve třetím čtvrtletí se ziskem 101 milionů dolarů (asi 1,76 miliardy Kč) po ztrátě 2,82 miliardy dolarů před rokem. Po zahrnutí některých mimořádných položek ale Citigroup prodělala 3,24 miliardy dolarů; zisk navíc výrazně klesl ze 4,3 miliardy dolarů ve druhém čtvrtletí.

Goldman Sachs hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 3,19 miliardy dolarů (asi 55,5 miliardy Kč). Proti stejnému období loni je to nárůst asi o 277 procent a je to lepší výsledek, než čekali analytici. Banka ale za růst zisku vděčí hlavně obchodování s dluhopisy a první reakce trhu na výsledky nebyla příznivá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK