Americké akcie ve čtvrtek rostly

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. října (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek pokračovaly v růstu a indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely na nejvyšší hodnotě v letošním roce. Trhy podpořily hlavně energetické společnosti, kterým pomohl růst cen ropy. Finanční společnosti Goldman Sachs a Citigroup však po výsledcích hospodaření oslabily. Americký dolar vymazal část ztrát z předchozích dnů.

Index Dow Jones ve čtvrtek posílil o 47,08 bodu, tedy 0,47 procenta, na 10.062,94 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 4,54 bodu, neboli 0,42 procenta, na 1096,56 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 1,06 bodu, čili 0,05 procenta, a uzavřel na 2173,29 bodu.

Ceny ropy ve čtvrtek stouply o více než tři procenta a vyšplhaly se na nejvyšší hodnotu za rok. Důvodem byla zpráva o poklesu zásob benzinu a destilátů ve Spojených státech.

Výsledky Goldman Sachs a Citigroup sice překonaly očekávání, obě firmy přesto oslabily. Podle analytiků to způsobily velmi příznivé výsledky firmy JPMorgan Chase & Co z předchozího dne, díky kterým investoři čekali od firem ještě lepší výkon. Zisk Goldman vzrostl téměř čtyřnásobně, hlavně díky ziskům z obchodování. Citigroup snížila ztrátu více než se čekalo, ale zaúčtovala úvěrové ztráty osm miliard USD. Akcie Goldman klesly o 1,9 procenta a Citigroup oslabila o pět procent.

Google během obchodování oslaboval a klesl o jedno procento. Po uzavření trhu však firma zveřejnila příznivé výsledky hospodaření, což pomohlo akciím k růstu během nočního elektronického obchodování.

Dolar po statistických zprávách smazal část ztrát z předchozích dnů. Čtvrteční statistika ukázala, že spotřebitelské ceny v USA se minulý měsíc zvýšily jen o 0,2 procenta, počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl nejnižší za devět měsíců a výkon zpracovatelského sektoru v oblasti New Yorku byl nejvyšší za pět let. "Hodně měn oživilo na vysoké úrovně vůči dolaru, avšak neměly dost síly, aby po příznivých údajích z USA dnes zisky udržely," uvedla ředitelka výzkumu GFT Forex Kathy Lienová.

V závěru obchodování dolar vůči jenu posílil o 1,5 procenta na 90,66 JPY. Euro nejprve kleslo na 1,4840 USD, později však oživilo a skončilo téměř beze změny na 1,4932 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK