Japonské akcie uzavřely na třítýdenním maximu

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. října (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně posílily a uzavřely na třítýdenním maximu. Růst maloobchodních a farmaceutických společností totiž převážil nad poklesem bank a leteckého přepravce Japan Airlines. Hlavní index tokijské burzy Nikkei stoupl o 0,2 procenta na 10.257,56 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 25. září.

"Domnívám se, že očekávání dobrých výsledků japonských společností umožnilo, aby se indexu Nikkei tento týden vedlo překvapivě dobře," uvedl analytik Tomomi Jamašita ze společnosti Shinkin Asset Management.

Podle dalších analytiků se japonský trh rovněž inspiroval růstem na ostatních burzách. "Jak ukazují silné výsledky technologických firem v USA, tempo hospodářského oživení se zdá být lepší, než se očekávalo, a světové akciové trhy míří vzhůru," řekl Nagajuki Jamagiši z firmy Mitsubishi UFJ Securities

Společnost Japan Airlines, která se potýká s nedostatkem hotovosti, dnes nicméně oslabila o více než 11 procent. Za celý týden si tak odepsala zhruba 26 procent. Firma podle zdrojů agentury Reuters požádala věřitele o finanční pomoc v hodnotě 600 miliard jenů (asi 114 miliard Kč) v rámci restrukturalizačního plánu, jenž zahrnuje odpuštění dluhů i přeměnu dluhů na akcie.

Na devizovém trhu se euro vyšplhalo na další 14měsíční maximum vůči dolaru, protože optimismus ohledně vývoje světové ekonomiky podpořil zájem o rizikovější aktiva. Jednotná evropská měna vyskočila až na 1,4968 USD, tedy nejvýše od loňského srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK