E&Y: Kvalita projektů tuzemských podniků rok od roku stoupá

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Kvalita projektů tuzemských podniků rok od roku stoupá. Čeští manažeři se zlepšují v řízení projektů, které jsou stále častěji dokončovány včas a nepřekračují plánovaný rozpočet. Daří se to díky uskutečňování většího počtu menších projektů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young, kterého se v první polovině roku 2009 zúčastnily tři desítky organizací.

Projektoví manažeři obecně vnímají podle E&Y úroveň řízení projektů ve svých společnostech lépe než v minulém roce. Nezanedbatelných 28 procent účastníků průzkumu však označilo řízení projektů za nevyhovující a s ohledem na jejich budoucí potřeby vyjádřilo nutnost jeho zlepšení.

"Za rostoucím počtem úspěšných projektů je možné vidět rok od roku vyšší počet specializovaných projektových manažerů, svou roli hrají také průběžné vyhodnocování vývoje projektu a uplatnění zkušenosti z již realizovaných projektů. Podstatný vliv může mít bezpochyby také tlak, který je na manažery vyvíjen v souvislosti se současnou recesí," uvedl partner oddělení podnikového poradenství Ernst & Young v ČR Petr Knap.

Úspěšnost projektů se postupně zvyšuje, pouze tři procenta jich byla pozastavena nebo zrušena před plánovaným dokončením. V roce 2008 to bylo šest procent projektů. Téměř dvě třetiny z celkového počtu jsou dokončeny včas a nepřekročí daný rozpočet. Nad rámec rozpočtu nebo po plánovaném termínu bylo dokončeno 35 procent projektů, proti 36 procentům v roce 2008 a 43 procentům v roce 2007.

Zlepšení je patrné v případě dodržování termínů, se zpožděním bylo letos dokončeno 27 procent projektů. Pro srovnání v roce 2008 jich bylo dokončeno v pozdějším termínu 31 procent a v roce 2007 celkem 38 procent. Plánovaný rozpočet překročilo letos 21 procent projektů. V roce 2008 jich bylo 20 procent, v roce 2007 pak 23 procent projektů.

Ernst & Young provedla v ČR již čtvrtý ročník průzkumu interního řízení projektů. Studie se zaměřila na nástroje, metody a postupy vedení projektu, jeho úspěšnost, způsob organizace a realizace či existenci projektové kanceláře. Cílovou skupinou byly velké a střední společnosti se sídlem v ČR. Na rozdíl od roku 2008, kdy se průzkumu zúčastnily zejména středně velké organizace se letošní průzkum vyznačuje vysokým podílem velkých společností nad 2000 zaměstnanců, které tvořily 46 procent respondentů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK