Farmáři prodávají brambory se ztrátou, kvůli sněhu vázne sklizeň

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havlíčkův Brod 15. října (ČTK) - Zemědělci nyní prodávají kilogram brambor i za méně než dvě Kč, ceny jsou nejnižší za několik let. Ztráty farmářům působí velká nabídka na trhu daná dobrými výnosy a také tím, že brambory z letošní sklizně víc trpí chorobami. Větší množství hlíz proto nebude možné dlouho skladovat. K dalšímu tlaku na ceny prý nyní obchodníci využili nezvykle chladného počasí, protože ví, že řada podniků nemá dostatek skladů, uváděli účastníci dnešního odborného semináře v Havlíčkově Brod.

Kvůli sněžení ještě některé farmy nestihly dokončit sklizeň. Podle odhadu Ústředního bramborářského svazu ČR je na Vysočině, která je oblastí s největší produkcí brambor v zemi, na polích odhadem přes 100 hektarů brambor. Další desítky nesklizených hektarů jsou v Polabí. "Na poli zůstaly hlavně brambory pro škrob, kde to tak nevadí. Ale je škoda, že tam jsou i brambory na ostatní zpracování, které to chladné počasí může poškodit," poznamenal předseda bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Hektarové výnosy brambor se letos pohybují kolem 27 tun a v meziročním srovnání jsou vyšší asi o dvě tuny. Vzhledem k tomu, že se asi o tři procenta snížila pěstitelská plocha, dá se sklizeň označit jako normální, uvedl Chlan. Farmářská cena brambor je podle něj ke konci sklizně vždycky nejnižší. Zlepšit by se měla ke konci roku, kdy se již budou prodávat kvalitní brambory z temperovaných skladů. "Jsem přesvědčen o tom, že před Vánoci bude cena odpovídat alespoň nákladům," řekl.

Agro Podlesí v Červených Janovicích teď prodává kilogram brambor i za 1,50 Kč, na kilogramu tratí nejméně 0,70 Kč. "Musíme prodávat pod cenou, abychom to prodali, než přijdou mrazy, protože nemáme možnost brambory uskladnit. Máme je v kůlnách, kde mrzne. Odběratelé to vědí," konstatoval agronom Josef Dušek.

Podle zjištění ČTK zatím propad farmářských cen na pultech obchodů moc neprojevil. "Obchody, s výjimkou akcí, nereagují na pěstitelskou cenu," potvrdil tuto zkušenost tajemník bramborářského svazu Josef Králíček. Podle ankety zaplatí zákazníci v regionálních obchodech za kilogram volně ložených brambor i téměř deset korun, tedy i pětinásobek částky, kterou dostane farmář. Výhodnější je nákup většího množství, kdy cena klesá asi na polovinu. V některých supermarketech se brambory prodávají levněji v akcích, kdy byly zaznamenány ceny od tří do pěti korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK