Nejvyšší výdaje na výzkum jsou v ČR v podnicích

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Nejvyšší výdaje na výzkum a vývoj jsou v České republice v podnikatelském sektoru, následují vládní výzkumné instituce a na třetím místě jsou vysoké školy. Za posledních devět let vzrostl z hlediska podílu na hrubém domácím produktu (HDP) objem peněz na výzkum na vysokých školách. Vládní instituce, mezi které patří Akademie věd, stagnovaly, vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Vysoké školy vydaly v roce 2000 na výzkum a vývoj 3,8 miliardy korun, tedy 0,17 procenta HDP. Loni činily výdaje 9,1 miliardy korun, což představovalo 0,25 procenta HDP. Výdaje vládních institucí z hlediska podílu na HDP se přes výkyvy nezměnily, před devíti lety i loni činil 0,31 procenta. Akademie věd a další vědecké instituce vydaly loni na výzkum a vývoj 11,3 miliardy korun, v roce 2000 to bylo 6,7 miliardy korun.

Podniky loni investovaly do výzkumu a vývoje 33,5 miliardy korun, což představuje 0,91 procenta HDP. Před devíti lety to bylo 15,9 miliardy korun, částka činila 0,73 procenta hrubého domácího produktu.

Do vědy a výzkumu na vysokých školách šlo před devíti lety 14,2 procenta celkového objemu peněz v ČR na tyto účely, loni to bylo 16,8 procenta. Naopak podíl peněz ve vládním sektoru se snížil ve stejném srovnání z 25,3 na 20,9 procenta.

Mzdy loni představovaly v podnikatelském sektoru 38 procent celkových výdajů na výzkum a vývoj, ve vládním 41 procent a ve vysokoškolském 49 procent. Zatímco vládní vědecké instituce se soustředí hlavně na základní výzkum, v podnicích převládá experimentální vývoj.

Vládní vědecké úřady a vysoké školy platí výzkum hlavně z veřejných zdrojů, podíl loni činil 84 a 91 procent. V podnicích byl vývoj hrazen z veřejných peněz ze 13 procent, 80 procent tvořily vlastní zdroje.

Česká věda by měla dostávat ze státního rozpočtu v příštích třech letech každoročně 24,84 miliardy korun. Vláda plánuje rozdělovat peníze jinak. Více peněz dostane například Grantová agentura České republiky, do roku 2012 zhruba o miliardu korun. Technická agentura České republiky, která má nově vzniknout, by měla už v roce 2012 z celkové sumy na výzkum, vývoj a inovace odčerpat 1,66 miliardy korun a o více než 1,3 miliardy by měl stoupnout příděl ministerstvu průmyslu a obchodu.

Akademii věd, která je největší vědeckou institucí v republice, by měla v příštím roce klesnout celková státní dotace z letošních 5,88 miliardy na 4,61 miliardy korun. Do roku 2012 by měla dále klesat až na 2,81 miliardy korun. Zástupci akademie pokládají snížení dotace za likvidační, tvrdí, že věda bude tunelována na úkor průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK