Průzkum HK: Optimismus firem ohledně dalšího vývoje stoupá

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Od února do září letošního roku přibylo v Česku firem, které pozitivně odhadují svou budoucí celkovou ekonomickou situaci. Konkrétně bylo v září optimistických 28,5 procenta podniků proti 10,2 procenta ve druhém letošním měsíci. Počet společností, které vidí nadcházející měsíce černě, se v tomto období snížil na 29,2 procenta ze 62,1 procenta. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Hospodářské komory Barometr malých a středních podniků.

"Jsem rád, že naši podnikatelé neztrácejí optimismus. I já věřím, že to nejhorší má ekonomika za sebou a že černá mračna nad našimi podniky se začínají pomalu protrhávat," řekl k průzkumu prezident komory Petr Kužel. I přes jistou možnost lehkého ekonomického poklesu v první polovině příštího roku by se situace měla stabilizovat. "Výzkum je dobrou zprávou zejména pro malé a střední podniky, které jsou pilířem české ekonomiky a na světovou hospodářskou krizi doplácejí nejvíce," dodal.

Počet optimistických firem tedy roste, ale stále zaostává za úrovní před rokem. V září 2008 mělo pozitivní očekávání 42,2 procenta podniků. Jen pětina respondentů se tehdy vyjádřila negativně. Zbytek firem zaujal neutrální postoj.

Vedle své budoucnosti dotazované firmy hodnotily i svou současnou situaci. Zde je trend naopak výrazně negativní. Pozitivně se letos v září vyjádřilo o své současné ekonomické situaci jen 11,7 procenta firem. V únoru hodnotilo kladně svou ekonomickou pozici 26,4 procenta podniků a v září 2008 dokonce 54,9 procenta podniků.

Naopak negativně se o svém současném stavu vyjádřilo letos v září 56,3 procenta společností. V únoru 2009 jich bylo 39,3 procenta a v září před rokem jen 9,1 procenta. Za zmínku stojí, že prognózy podniků se naplňují. Letošní únorové očekávání firem se totiž téměř shoduje s jejich aktuální situací v září.

Hodnocení současného a budoucího obratu firem je velmi podobné výše uvedeným názorům na celkovou situaci. Rovněž i další ukazatele dokládají pozitivní trend v očekáváních podniků. Snižování počtu svých zaměstnanců prognózovalo v září 2009 jen 18,6 procenta firem proti 44,6 procenta letos v únoru.

Pokles svých budoucích investic odhadovalo letos v září 40,2 procenta podniků ve srovnání se 70,3 procenta v únoru. Snižování prodejních cen předpovídalo v září už jen 18,5 procenta firem, zatímco v letos v únoru jich bylo 47,4 procenta.

Šetření, které komora uskutečnila pro Evropskou asociaci řemesel, malých a středních podniků (UEAPME), se zúčastnilo přes 800 podniků z výrobního a stavebního průmyslu a sektoru podnikatelských a osobních služeb. Z toho 726 firem spadalo do kategorie malých a středních podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK