Trmický stavební úřad: Provoz lihovaru bude od soboty nezákonný

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Trmice (Ústecko) 16. října (ČTK) - Průmyslový lihovar PLP v Trmicích na Ústecku, jemuž dnes končí povolení ke zkušebnímu provozu, nesmí podle místního stavebního úřadu už od soboty vyrábět. Provoz by byl nezákonný, řekl vedoucí stavebního odboru trmické radnice Martin Sommer. Podle mluvčí litvínovské radnice Evy Maříkové jejich stavební odbor zahájil ve čtvrtek s lihovarem kolaudační řízení a bere na vědomí, že jeho zkušební provoz plynule přechází do užívání.

Podle Maříkové běží od zahájení kolaudačního řízení patnáctidenní termín, ve kterém musí lihovar předložit vyhodnocení zkušebního provozu. "O kolaudaci bude rozhodnuto 10. listopadu. Stavební úřad bude přihlížet ke stanoviskům všech dotčených orgánů," řekla Maříková. Podle jednoho z litvínovských úředníků je možné, aby lihovar pokračoval 15 dní v provozu. Pokud do té doby lihovar úřadu nepředloží kladná stanoviska, měl by provoz ukončit.

Podle tiskové zprávy lihovaru nyní vedená řízení směřují k legitimnímu provozu i po dnešním ukončení zkušebního provozu. "Provozovatel lihovaru využívá v plném rozsahu všech právních možností, aby se nedopouštěl možných přestupků proti stavebnímu řádu a dalším předpisům," uvádí se v tiskové zprávě. Ředitel lihovaru Pavel Nohava tento týden ČTK řekl, že je zákonná možnost, že by lihovar mohl v kolaudačním řízení i nadále vyrábět. Podle něj se už nyní povedlo zápach celkově snížit o 97 procent a rovněž požadavky v oblasti hlučnosti mají být prakticky naplněné.

Ve druhé žádosti požádal lihovar o zkušební provoz trmické úředníky do konce ledna. Ti toto řízení přerušili, budou se jím zabývat v příštím týdnu, až dostanou potvrzení od kraje o nabytí právní moci prvního zamítavého stanoviska.

Trmický stavební úřad plánuje lihovar, pokud bude v provozu, zkontrolovat. "Je to stavba na území našeho stavebního úřadu. Pokud budeme mít informace, že lihovar vyrábí dál, nemůžeme tomu jen tak přihlížet," řekl ČTK Sommer. Podle něj pokud není povolení o zkušebním provozu, může se podle zákona stavba užívat jen na základě kolaudačního rozhodnutí.

Podle Sommera je velmi neobvyklé, aby se o lihovaru vedla souběžně řízení o zkušebním provozu a kolaudační řízení, každé u jiného stavebního úřadu. Trmice proto požádaly krajský úřad o schůzku s oběma stavebními úřady na toto téma.

Ve čtvrtek jednala o lihovaru na svém mimořádném zasedání rada města Trmice. Je ochotna akceptovat další pokračování zkušebního provozu, aby se nové technologické postupy, zaměřené na odstranění zápachu a hluku, mohly vyzkoušet a ověřit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK