Hreha podnikne právní kroky vůči Radě ČTK

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Původní vítěz srpnové volby generálního ředitele České tiskové kanceláře Radim Hreha, který ale nakonec do ředitelského křesla neusedl, hodlá zahájit právní kroky vůči Radě ČTK. Hreha tvrdí, že rada opakovaně porušila zákon. Předsedkyně rady Pavla Valčáková ovšem s odkazem na právní analýzu trvá na tom, že rozhodnutí rady zákonům odpovídají.

Hreha letos 20. srpna zvítězil ve výběrovém řízení na generálního ředitele ČTK. Tuto volbu však 17. září rada zrušila, neboť shledala neplatnou rezignaci původního generálního ředitele Milana Stibrala. Aby vyvrátila jakékoli pochybnosti, rada 1. října Hrehu odvolala z funkce a Stibrala do ní znovu jmenovala.

Podle dnešního tiskového sdělení Hrehy však Rada ČTK těmito kroky opakovaně porušila zákon o České tiskové kanceláři.

Předsedkyně Rady ČTK připomněla právní posudek kanceláře Kříž-Bělina, podle něhož je volba generálního ředitele ČTK v pořádku. "Myslím, že posudek jasně dokazuje, že jsme provedli veškerá usnesení v souladu se zákony," řekla dnes ČTK.

Radim Hreha dnes varoval smluvní partnery ČTK, že "jakékoliv smluvní závazky ČTK přijaté současným managementem od 1. října 2009 včetně, mohou být soudní cestou prohlášeny za neplatné". Valčáková k tomu prohlásila, že "legitimním generálním ředitelem ČTK je Milan Stibral, který byl jmenovaný 1. října šesti hlasy ku jednomu". "Nadto pan Hreha podpisem stvrdil, že převzal rozhodnutí o odvolání z funkce," dodala.

Hreha ve svém tiskovém prohlášení napsal, že "vzhledem k tomu, že stálá komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny vyzvala 1. října na svém zasedání Radu ČTK, aby do včerejšího dne uvedla stav v ČTK do souladu se zákonem, zdržel jsme se do této chvíle právních kroků, vedoucích k tomu, abych se ujal funkce generálního ředitele ČTK na základě rozhodnutí soudu". Protože Rada ČTK ve stanoveném termínu protiprávní stav neodstranila, nezbývá jiná možnost, než postupovat dále právní cestou, dodal Hreha.

Podle Valčákové se rada tímto prohlášením bude zabývat na svém příštím zasedání. "Toto Hrehovo jednání poškozuje dobré jméno ČTK a je nyní na nás, zda vůči tomu podnikneme nějaké kroky. Budeme se tím zabývat nejspíše na zasedání příští čtvrtek," řekla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK