Koruna oslabila k dolaru, k euru stagnovala

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Česká měna v závěru týdne oslabila vůči dolaru, k euru stagnovala blízko čtvrtečního závěru. Kolem 17:00 koruna vůči dolaru klesla na 17,36 Kč/USD, k euru v porovnání s čtvrtečním závěrem ztratila haléř na 25,82 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Po otevření na 25,84 Kč/EUR se kurz (koruny) během dopoledne sesunul až ke 25,705 Kč/EUR. Níže se však nedostal, naopak v odpoledních hodinách začala koruna opět opatrně oslabovat nad 25,80 Kč/EUR," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Oslabující trend na koruně ztratil tento týden podle Vejmělka dynamiku. Několikrát se dostal téměř na dosah úrovně 26 korun za euro, k jejímu prolomení ale nedošlo.

Strach z dalšího uvolňování měnové politiky byl kompenzován celosvětovým optimismem, který vedl ke globálnímu oslabování dolaru a naopak k posilování měn s potenciálně vysokým výnosem, a to včetně měn středoevropského regionu, uvedl Vejmělek.

Podle něj je pravděpodobné, že světová makroekonomická data a výsledková sezona za letošní třetí čtvrtletí budou dále stimulovat globální chuť riskovat. To by mělo podporovat i korunu, míní Vejmělek.

Americký dolar kolem 17:00 zpevnil na 1,4878 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK