Ázerbájdžánu se nezdají podmínky tranzitu plynu přes Turecko

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Baku 16. října (ČTK) - Ázerbájdžán zvažuje, zda nebude slíbený zemní plyn do Evropy posílat jinudy než přes území Turecka. Řekl to ázerbájdžánský prezident Ilcham Alijev. Ankara má podle něj takové požadavky, že už je nelze akceptovat. Prezident ale tato slova pronesl jen pár dnů po tom, co ostře kritizoval narovnávání vztahů mezi Tureckem a sousední Arménií.

"Už nemáme jinou možnost a nynější nabídku není možné akceptovat," řekl Alijev na schůzi kabinetu v Baku. Podle agentury Interfax Alijev uvažuje i o tom, že jeho země bude plyn vyvážet i do Íránu.

Turecko je dlouholetým spojencem Ázerbájdžánu. S Arménií Turci zhruba 20 let vedli územní spor, jejich vztahy se ale nyní zlepšují. Zástupci obou zemí jednali minulý týden ve švýcarském Curychu, kde podepsali smlouvy o ustavení diplomatických vztahů a o znovuotevření hranic.

Prostředníkem v jednání mezi Ankarou a Jerevanem byla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Průlom v jednání nastal až na poslední chvíli, některé zásadní rozpory ale zůstaly. Arménie Turky obviňuje, že se v roce 1915 dopustili na arménském obyvatelstvu genocidy, což ale Turecko odmítá a historii hodnotí jinak.

Přestože vzájemnému usmíření Arménie a Turecka stojí v cestě zásadní rozpory, Alijev řekl, že Ázerbájdžán začne od příštího roku dodávat plyn do Ruska a možná také do Íránu.

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom si smluvně zajistil, že bude z Ázerbájdžánu od příštího roku dovážet asi 500 milionů metrů krychlových zemního plynu ročně. To sice není mnoho, Gazprom už ale dal najevo, že bude usilovat o zvýšení dovozu. Pokud se mu to podaří, získá body proti Evropské unii, která má rovněž zájem o dovoz plynu z Ázerbájdžánu.

Evropská unie podporuje výstavbu nového plynovodu Nabucco, který má přivést plyn do Evropy z oblasti Kaspického moře přes Blízký východ a Turecko. Tato trasa se má zcela vyhnout území Ruska a Ukrajiny, což je pro EU důležité. V současné době Evropská unie z Ruska odebírá asi čtvrtinu veškerého plynu, který se v EU spotřebovává. Dodávky ale byly v minulých letech několikrát přerušeny kvůli sporu, který mezi sebou vedly Rusko s Ukrajinou.

Rusko naopak svůj vliv na evropských trzích nechce ztratit a plánuje vlastní alternativní plynovod South Stream. Ten se má sice vyhnout Ukrajině, i tak je to ale plyn z Ruska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK