EU chystá dodatečných 300 mil. eur pro chovatele dojnic

16.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. října (ČTK) - Evropská unie příští týden navrhne dodatečnou pomoc 300 milionů eur (7,75 miliardy Kč) chovatelům dojnic kvůli nízkým cenám mléka. Návrh půjde z rozpočtu EU na příští rok a získal podporu 21 z 27 členských států včetně Francie a Německa. Uvedly to evropské diplomatické zdroje.

O návrhu budou jednat v pondělí ministři zemědělství členských států unie v Lucemburku. Kvůli nízkým cenám mléka protestovaly po Evropě v září tisíce chovatelů, kteří po dva týdny bojkotovali dodávky mléka na trh. Z propadu cen obvinili snahu Evropské komise liberalizovat trh.

Zemědělci požadovali, aby se přebytky mléka stáhly krátkodobě z trhu, a požádali ministerstva o omezení produkce dočasnými kvótami. Do Lucemburku se proto v pondělí chystají tisíce chovatelů dojnic s několika stovkami traktorů, aby své požadavky podpořily, uvedl Fredy de Martines z evropské asociace European Milk Board.

Skupina 21 států v návrhu uvedla, že by ministři měli spíše vymezit rámec regulace evropského trhu s mlékem, aby se stabilizoval trh i příjmy farmářů. Opatření by proto měla být okamžitá. Další možností je prodloužit státní intervence na trhu s mlékem a zvýšit objem mléka v soukromých i státních skladech, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK