Japonské akcie zahájily týden poklesem, euro oslabilo

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. října (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden poklesem. Ztráceli hlavně vývozci, kteří tak reagovali na poslední nepříznivé firemní výsledkové zprávy z USA. Ztráty však částečně smazaly aerolinky Japan Airlines (JAL). Hlavní index Nikkei klesl o 21,05 bodu, tedy 0,2 procenta, a uzavřel na 10.236,51 bodu. Během dne index ztrácel až 1,3 procenta.

Index odpoledne smazal velkou část svých ztrát kvůli spekulativním obchodům a ziskům JAL. Aerolinky posílily o 11,9 procent, když minulý týden kvůli zprávám o finančních problémech oslabily o 26 procent. Podle analytiků k růstu přispěl názor investorů, že pokles akcií v uplynulých dnech byl příliš vysoký.

Japonský index podpořil odpoledne také růst na dalších asijských trzích, protože trh zatím nemá žádné výraznější události, které by určily jeho směr vývoje. Sezona výsledků hospodaření japonských firem začne až koncem tohoto měsíce.

Euro dnes v Asii před začátkem zasedání ministrů financí eurozóny klesalo. Trhy se obávají, že ministři by mohli jednat o posledním růstu eura. Euro minulý týden stouplo k dolaru nejvýše za 14 měsíců a k jenu na dvouměsíční maximum. Předseda skupiny ministrů Eurogrup Jean-Claude Juncker minulý týden uvedl, že silné eura zatím nedělá politikům starosti, avšak jeho pokračující růst by mohl zpomalit oživení evropské ekonomiky. Od počátku letošního roku euro k dolaru stouplo již o šest procent.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4875 USD. Vůči jenu kleslo o 0,3 procenta na 135,15 JPY. Dolar vůči koši šesti hlavních měn posílil o 0,1 procenta, k jenu však oslabil na 90,75 JPY z pátečních 90,89 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK