Koruna dopoledne zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Česká měna dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k dolaru. Kolem 10:20 koruna k dolaru v porovnání s pátečním závěrem zpevnila o osm haléřů na 17,28 Kč/USD; vůči euru se obchodovala o čtyři haléře silnější na 25,78 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka si koruna zatím užívá klidného úvodu týdne. "Vzhledem k tomu, že se evropské akciové trhy otřepaly z vlivu poklesu na Wall Street a okolní měny mírně přidávají, i koruna by mohla během dne mírně posílit," uvedl.

Vlk stále vidí omezení v podobě rizika, že centrální banka proti měně vystoupí. Navíc je tu stále výsledková sezona, která může s náladou na trzích zamíchat. Nejdůležitější firmy by však měly reportovat až po závěru trhu, dodal.

Americký dolar se podle Vlka opět dostal pod tlak a kolem 10:20 oslabil na 1,4929 USD/EUR s pozitivním vývojem akcií. "Hranice 1,50 USD/EUR se postupně blíží, ale k jejímu testování by eurodolar zřejmě potřeboval výraznou podporu dobrých zpráv z firemní sféry anebo pokračujícího růstu na ropě a dalších komoditách," míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK