Stávka maďarských železničářů omezila spojení se Slovenskem

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 19. října (ČTK) - Stávka maďarských železničářů omezila od půlnoci provoz mezinárodních vlaků mezi Slovenskem a Maďarskem. Více souprav bude až do jejího skončení jezdit ze Slovenska jen na maďarská pohraniční nádraží. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Železniční společnosti Slovensko Miloš Čikovský. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského situace zatím nemá dopad na železniční dopravu v Česku.

Situace v Maďarsku se však zlepšuje, část stávkujících se podle agentury MTI do protestu nezapojila a někteří protest přerušili. Odborový svaz maďarských železnic VDSZSZ vyhlásil stávku proti vládní reformě systému veřejné dopravy a proti propouštění.

Z Budapešti dnes ráno například nevyjel mezinárodní vlak EC Ján Jesenius, který jezdí na trase Budapešť - Berlín - Büchen. Soupravu tak podle Čikovského vypravila slovenská strana ze Štúrova. Z téže stanice vypravili slovenští železničáři i rychlík Hungaria do Berlína.

Bez problémů by měl naopak jet vlak IC Hornád z Košic do Budapešti. Bez omezení také jezdí do Maďarska vlaky ze stanic Lenártovce a Fiuakovo. Podle jízdních řádů jezdí denně mezi Slovenskem a Maďarskem téměř 50 mezinárodních souprav.

"Podle aktuálních informací byla dnes dopoledne stávka maďarských železničářů přerušena. Vlaky jedoucí z Maďarska do České republiky i opačně tak pojedou podle plánovaného jízdního řádu a v celé trase až do Budapešti i z Budapešti," řekl ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Podle dostupných informací je však situace v Maďarsku i nadále komplikovaná a nelze vyloučit, že maďarští železničáři se rozhodnou omezit dopravu v některém z následujících dní. Všem cestujícím do Maďarska nebo tranzitujících přes Maďarsko tak doporučujeme i v příštích dnech věnovat pozornost informacím o provozu na síti maďarských železnic MÁV, dodal.

Část zaměstnanců maďarských železnic podle informací tiskové agentury MTI i přes vyhlášenou stávku nastoupila do práce. Další přerušili protest ráno v 8:00 SELČ.

Ve stávce tak pokračuje jen několik železničních stanic. Podle odborového svazu hrozí propouštění tisícovek železničářů. Maďarské ministerstvo dopravy ale tvrdí, že si odboráři jen špatně vyložili chystané změny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK