Smart: Zájem klientů o předzaložené firmy stoupl o desetinu

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Zájem klientů o firmy na klíč v Česku stále roste. Podle údajů společnosti Smart Office & Companies se v ČR za tři čtvrtletí prodalo 2300 předzaložených společností, což je v porovnání se stejným obdobím loni nárůst o deset procent. Na nárůstu se podílí přírůstek akciových a evropských společností. Za celý rok 2008 bylo v ČR prodáno celkem 2700 takzvaných ready-made společností.

Největší změnou proti prvnímu pololetí letošního roku je nárůst počtu prodaných společností s právní formou podnikání akciová společnost nebo evropská společnost. Poměr prodaných společností s ručením omezeným již není tak výrazný, jak tomu bylo v prvních šesti měsících roku, upozornil obchodní manažer společnosti Vítězslav Hruška.

"Výrazný nárůst zájmu klientů a tedy i počtu prodaných společností jsme začali registrovat koncem měsíce června a boom pokračoval i přes prázdninové měsíce," míní Hruška. Zájem o ready-made společnosti je podle něj podmíněn především přechodem živnostníků fyzických osob na právní formu obchodní společnosti. Svou pozitivní roli sehrává i mírný optimismus ohledně konce finanční krize a boom podnikání v oblasti fotovoltaiky, dodal.

Pro letošní rok očekává Smart Companies rekordní prodej více než 3000 ready-made společností. "Byla by to rekordní čísla a poprvé by byla překročena hranice 3000 prodaných ready-made společností v jednom kalendářním roce," komentoval prognózu Hruška.

Takzvané ready-made společnosti jsou firmy zapsané do obchodního rejstříku a založené za účelem prodeje. Mají přidělené identifikační číslo, splacený základní kapitál, nepodnikají, nemají prozatím žádný předmět činnosti. Všechny vlastní certifikáty osvědčující jejich právní a účetní čistotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK