Benzin i cigarety kvůli rozpočtu zdraží; klesne mateřská

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Kvůli úsporám ve státním rozpočtu příští rok zaplatí lidé měsíčně o stovky korun více za pohonné hmoty, zhruba tři koruny více za krabičku cigaret. Naopak kvůli konkurenci obchodníků se očekává minimální růst cen potravin, vyplývá z dosud zveřejněných informací. Sám premiér Jan Fischer nedávno uvedl, že dopad úsporného balíčku na domácnost bude zhruba tisícikoruna měsíčně. Ženy na mateřské pak ve srovnání s letoškem přijdou měsíčně o tisícikoruny.

Úsporný balíček schválil parlament počátkem října a byl nezbytnou podmínkou pro to, aby vláda mohla na příští rok sestavit rozpočet s deficitem necelých 163 miliard korun. Bez úspor by mohl být schodek až 230 miliard korun. Příjmy státního rozpočtu by měly být přibližně 1,022 bilionu korun a výdaje necelých 1,185 bilionu korun. O rozpočtu začne přitom sněmovna jednat ve středu. V prvním čtením rozpočtu by měla rozhodnout o jeho základních parametrech, tedy příjmech, výdajích, schodku a jeho vypořádání.

Nejhůře zřejmě úspory dopadnou na matky pobírající mateřskou. Tuto dávku dostávají 28 týdnů, její vyplácení zpravidla začíná šest až osm týdnů před porodem. Žena, která před nástupem na mateřskou brala 20.000 korun hrubého, bude v příštím roce dostávat o dva tisíce korun méně, než kdyby přivedla potomka na svět už letos.

Cigarety kvůli zvýšení spotřební daně a daně z přidané hodnoty podraží zhruba o tři koruny. Odborníci ovšem upozorňují, že s růstem cen lze počítat až po doprodání starých zásob, tedy od jara. Krabička nejlevnějších cigaret by měla pak stát zhruba 61 korun.

Zvýšení spotřební daně u benzinu a nafty o korunu v kombinaci se zvýšením DPH může podle výpočtů zvýšit cenu pohonných hmot až o 1,50 Kč na litr. Opatření zřejmě ale neomezí automobilovou dopravu, nestalo se tak totiž ani v době, kdy litr benzínu stál i 35 korun.

U potravin dosud zveřejněné odhady nepředpokládají výrazný růst cen. Nedovolí to zřejmě konkurence obchodníků. I tak by se ale zdražení projevilo zvýšením výdajů domácností o desetikoruny měsíčně.

Úsporný balíček novelizoval celkem patnáct zákonů z oblasti daní, sociálního zabezpečení a zdravotnictví. Všechny změny jsou přitom formulovány jako změny pouze pro rok 2010.

Úsporám a změnám ovšem zřejmě není konec. Ministr financí Eduard Janota nedávno oznámil, že přijde na jaře s takzvaným druhým úsporným balíčkem pro rok 2011 a další léta. Podle ministra je nutné snížit například povinné sociální výdaje státu a příspěvek na stavební spoření. Otevřít by se měla také debata o větší progresi zdanění. To znamená, že lidé s vyššími příjmy by podléhali i vyšším sazbám daně.

Opatření ke snížení schodku návrhu státního rozpočtu pro příští rok:

Příjmy (v Kč):

- zvýšení sazeb DPH o procento: 10 mld

- zvýšení daně z benzinu a nafty o 1 Kč/l: 6,9 mld

- zvýšení tabákové daně: 2 mld

- zvýšení daně z piva o 1 Kč na litr: 1,2 mld

- zvýšení daně z lihu o 5 Kč na litr: 0,5 mld

- zrušení slev na pojistném: 16,5 mld

- ponechání sazby odvodů na nemocenské pojištění: 8,3 mld

- příjmy z pojistného při stropu na šestinásobku průměrné mzdy: 3,1 mld

- zdvojnásobení daně z nemovitostí: 3,1 mld pro obce

Výdaje (v Kč):

- nemocenské pojištění (například mateřská, ošetřovné, dlouhodobá nemocnost): 2 mld

- nezaměstnanost - zrušení dopadů zákona o šrotovném: 2,7 mld

- ponechání současné výše přídavku na dítě: 0,6 mld

- platby za státní pojištěnce: 4,5 mld

- snížení platů státních zaměstnanců o čtyři procenta mimo ústavní činitele: 7 mld

- úspora na úrocích: 3 mld

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK