ČSSD chce expertní skupinu pro dopracování energetické koncepce

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Česká strana sociálně demokratické navrhla premiéru Janu Fischerovi ustanovení nezávislé expertní skupiny, která přehodnotí a dopracuje návrh Státní energetické koncepce. Současný návrh ministerstva průmyslu a obchodu považuje na koncepčně nedokončený z hlediska rozvoje energetiky i návaznosti na EU. Uvedl to dnes předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Požadujeme po vládě, aby urychleně energetickou koncepci dokončila," uvedl Paroubek s tím, že nelze vyloučit další energetickou krizi kvůli dodávkám plynu z Ruska přes Ukrajinu.

V souvislosti s případnou plynovou krizí ČSSD požaduje urychlené zajištění alternativních dodávek plynu posílením přepravní infrastruktury a podporou terminálů v přímořských členských zemích EU. Plyn by mohl ČR dovážet z Alžírska či Perského zálivu.

ČSSD zároveň nesouhlasí s prolomením ekologických limitů těžby hnědého uhlí v lomu ČSA kvůli zachování teplárenství. Případné navýšení limitů těžby podmiňuje referendem.

Návrh nové energetické koncepce státu minulý týden zveřejnil ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Koncepce počítá se zvýšením podílu jaderné energie na tuzemských zdrojích z 15 procent v roce 2005 až na 25 procent v roce 2050. Dostavěny či modernizovány by měly být bloky jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Ministerstvo vládě zároveň navrhlo zrušení územních limitů těžby uhlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK