APPS: Podíl agenturních zaměstnanců roste, ale zaostává za Západem

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Podíl agenturních zaměstnanců v Česku v posledních letech mírně roste a v letošním roce dosáhl 0,7 procenta všech zaměstnanců. Před čtyřmi lety činil tento podíl 0,4 procenta. Novinářům to dnes řekl prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS) Luboš Rejchrt.

Přes tento nárůst v tomto ohledu ČR stála zaostává za zeměmi západní Evropy, průměr v Evropské unii činí 1,7 procenta, uvedla prezidentka evropské asociace agenturního zaměstnávání Eurociett Annemarie Muntzová. Například ve Velké Británii představuje podle ní tento podíl čtyři procenta, v Nizozemsku tři procenta. Naopak v Polsku jen 0,6 procenta.

V ČR působí zhruba 2200 licencovaných agentur, v Asociaci poskytovatelů personálních služeb jich je 22. Ti však mají zhruba 40procentní podíl na trhu. Rejchrt míní, že v agenturách, které nejsou členy asociace, je přibližně polovina agenturních pracovníků zaměstnána nelegálně.

Vrchol nelegálního zaměstnávání byl podle Rejchrta v roce 1997, kdy načerno pracovaly desetitisíce zaměstnanců, často zahraničních. V souvislostí s hospodářskou krizí a propouštěním v podnicích ale prý jejich počet klesl. Další vývoj bude záležet na poptávce zaměstnavatelů a kontrolních mechanismech státu, dodal.

Asociace chce, aby za agenturního zaměstnance odpovídala nejen agentura, ale i zaměstnavatel. Volá také po legislativních změnách, které by měly spočívat v rozšíření zákona a zlepšení kontrolních mechanismů proti nelegálnímu zaměstnávání. "Chceme, aby agenturní zaměstnanci měli stejná práva jako ti kmenoví," poznamenala viceprezidentka asociace Jaroslava Rezlerová

Druhý ročník konference Agenturní zaměstnávání (Staffing) pořádá Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS) 20. října v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK